25 mei 2019 - 4 min. lezen 1587 reacties

Mei 2019 zal de boeken ingaan als een eerder frisse maand. Ook tijdens de laatste week zullen de temperaturen namelijk (ruim) onder het langjarig gemiddelde blijven. Vanaf het begin van juni tonen de weermodellen echter voorzichtige signalen voor de opbouw van een krachtige hogedrukrug boven Europa met meer zon en hogere temperaturen. Loert de zomer om de hoek?

Mei verloopt tot nu toe ruim frisser dan normaal. Deze grafiek van het KNMI maakt dat zeer duidelijk. Het is wel opvallend dat de rode kleuren domineren.

Persistente negatieve NAO-index

Oorzaak van de “koeler dan normale” temperaturen afgelopen weken was een persistente negatieve NAO-index. Hoge druk domineerde in de omgeving van Groenland, waardoor depressies een zuidelijke koers konden opzoeken en koudere lucht eenvoudiger naar onze breedtegraad kon worden aangevoerd met een zwakke straalstroom.

Het weerpatroon was net als vorig jaar geblokkeerd, maar deze keer bevond de Benelux zich aan de frissere kant van de blokkade. Meer uitleg over de oorzaak van deze situatie is te vinden in dit artikel.

De NAO-index heeft afgelopen weken een zeer sterke negatieve waarde aangenomen. (NOAA)

Het valt op dat een krachtig hogedrukgebied opnieuw domineert boven Groenland en dat de straalstroom zwak is met verschillende troggen en ruggen. Komende week krijgt Europa daardoor nogmaals te maken met een trog in de straalstroom en de aanvoer van koelere lucht uit het noorden. De situatie is komende week niet geblokkeerd (vertraagd), waardoor de trog met koudere lucht zich wel snel verplaatst naar het oosten.

Een trog in de straalstroom zorgt komende week voor lagere temperaturen in West-Europa.

De passage van de trog is op onderstaande animatie ook mooi te zien. In de trog is er tijdelijk aanvoer van koudere lucht uit het noordwesten.

Dinsdag/woensdag passeert een duidelijke trog in de straalstroom.

Die trog zorgt vooral op dinsdag en woensdag voor lage temperaturen en onstabiel (wisselvallig) weer. Het Europese weermodel komt voor dinsdag met enige onstabiliteit waardoor (onweers)buien mogelijk zijn (CAPE > 500 J/kg). Die buien kunnen door de koude bovenluchten (nulgradengrens rond 1500 meter) zeker gepaard gaan met hagel, waardoor het typische voorjaarsbuien zullen zijn. Aprilse grillen of maartse buien…maar dan in mei!

De onstabiliteit loopt dinsdag aardig op. Er zijn dan pittige buien mogelijk met kans op onweer.

Woensdag bereiken de temperaturen dan een dieptepunt met maxima rond 14-15°C. De aangevoerde lucht komt dan rechtstreeks vanuit het noorden en krijgt amper de tijd om op te warmen.

Woensdag stijgt het kwik niet veel hoger dan 14-15°C.

Vanaf donderdag wordt het dan voor de lente/zomerliefhebbers interessanter op de weerkaarten. Het hogedrukgebied boven de Azoren stuwt namelijk een rug richting West-Europa, waardoor de koudere lucht snel geëvacueerd wordt naar het oosten.

Evolutie naar zachter en zonniger weer

Het Azorenhoog probeert zich vanaf donderdag dus sterker uit te breiden richting Europa, waardoor de straalstroom (typisch de grens tussen frisser en zachter weer) naar het noorden schuift. We komen zo meer onder invloed van zachtere lucht uit het zuidwesten, waardoor de temperatuur gemakkelijk fietst tot 20°C en meer.

Het is voorlopig nog even afwachten in welke mate de invloed van de hoge druk de Benelux zal bereiken. Het Europese weermodel gelooft hier volop in, waardoor we vanaf volgend weekend overschakelen op een zomers weertype. Het Amerikaanse weermodel is voorzichtiger en houdt de Benelux nog meer in een zonaal weerpatroon. Hoe dan ook lijkt de trend nu wel echt gezet richting een zachter en zonniger weertype vanaf en ook na het Hemelvaartweekend.

De weermodellen verschillen nog in uitvoering, maar de invloed van hoge druk en zachtere lucht zou wel toenemen vanaf volgend weekend. (Wetterzentrale)

Zal juni in tegenstelling tot mei zachter verlopen dan normaal? Op die vraag gaan we niet antwoorden. We zien wel dat er een duidelijke tendens te zien is in de weermodellen naar een zachtere en meer zonnige start van juni 2019.

De pluimverwachting van het Europese weermodel toont een duidelijk opwarming vanaf begin juni. (Weerplaza)

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken