11 september 2022 - 3 min. lezen
0 reacties 0

Op 10 september 2022 werden grote neerslagsommen gemeten in het zuidwesten van Nederland. Veel had te maken met een stationair gebied met onweerachtige buien. Deze buien kregen hun voeding over de Noordzee en trokken met een noordwestelijke luchtstroming het land op. Vooral de omgeving van Terneuzen werd geviseerd. Lokaal werden neerslagsommen gemeten tot bijna 200mm. Dat doet ons meteen denken aan de neerslaghoeveelheden die in 2021 over het zuidoosten van de Benelux trokken. De omgeving van Luik, Pepinster en de Ardennen werden toen zwaar getroffen.

Trein aan intense buien

Bij situaties waarin zich noodweer heeft voorgedaan is het altijd belangrijk om terug te kijken naar de prestaties van de weermodellen. Uit de meeste weermodellen blijkt dat de neerslagsom goed werd gemodelleerd. Ook onze collega’s bij het KNMI hadden een level 1 waarschuwing voorzien voor grote neerslaghoeveelheden. Het grote probleem was echter de duurtijd van de buientrein. Deze bleef uiteindelijk veel langer aanhouden dan voorzien wat voor 70 tot 100mm extra heeft gezorgd.

Gecorrigeerd radarbeeld van 9 op 10 september 2022

Bovenstaande weerkaart geeft de gecorrigeerde radarbeelden weer van het KNMI. De duurtijd loopt van 9 september (8u UTC) tot 10 september (8u UTC). We weten dat de neerslagsom op de plekken met rode gradiënt een stuk langer actief was, dus de werkelijke neerslagsom ligt nog veel hoger.

Prestaties van de weermodellen

Zoals we hierboven reeds hebben vermeld is het belangrijk om bij extreem weer events ook te kijken naar de prestaties van de fijnmazige weermodellen. Hieronder kan je de weermodellen AROME, ICON D-2 en HARMONIE raadplegen. Alle weermodellen leggen de focus van het slechte weer over het zuidwesten van Nederland. De verrassing lag hem in de duurtijd van de buien. Mogelijk dat de interactie van de warme Noordzee (+- 20°C) en de koude bovenlucht een extra trigger geweest is voor steeds nieuwe convectie op dezelfde regio. Iets wat we dit najaar mogelijks nog meer zullen zien.

Focus lag op het zuidwesten van Nederland, het zuiden van Nederland en het noorden van Vlaanderen. Gebieden onder de kern van het lagedrukgebied kregen weinig tot geen neerslag alsook de Frans-Belgische grens.

Weerstation in Terneuzen meet ruim 100mm

Dergelijke ‘snelweg’ aan buien is een gevaarlijk weerfenomeen. Het kan doorheen het volledig jaar ontstaan en heeft veel te maken met een stationaire regenzone of lagedrukgebied. Kustgebieden alsook het binnenland zijn gevoelig voor deze ‘neerslagbom’ waarbij op relatief korte tijd een volledige maandhoeveelheid aan regen of zelfs meer naar beneden komt. Dat zorgt uiteraard voor (kortsondige) wateroverlast of bij een natte voorgeschiedenis voor zelfs structurele overstromingen.

Een lokaal weerstation in Terneuzen mocht bijna 140mm capteren in één volledige week. De meeste neerslag viel op vrijdag 10 september 2022 (wunderground)
Lokaal ontstond er wateroverlast en kwam het water ook binnen in huis. Er is in de regio van Terneuzen dan ook heel wat schade. (Jeannette Goosen)

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken