133

We kregen dit jaar een bijzonder actief orkaan-seizoen op de Atlantische Oceaan. Ondertussen is orkaan Epsilon opgenomen door de straalstroom, geëvolueerd naar een gewone depressie en aangevoerd in de richting van Europa. Komende dagen bepaalt deze ex-orkaan het weerbeeld in West-Europa met de passage van verschillende frontale systemen. Regen, wind en eerder fris. De herfst zit stevig in het zadel!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Komen en gaan van neerslagzones

Het is druk op de weerkaart. Ex-orkaan Epsilon draait rondjes tussen IJsland en Groot-Britannië en bijhorende fronten trekken om de beurt van west naar oost over West-Europa. Het resultaat is wisselvallig weer met vaak ook veel wind. De (regen)wolken houden de temperaturen ook op een bescheiden niveau, zelfs iets lager dan normaal.

Het is druk op de weerkaart! (KNMI)

Dagelijks mogen we een portie regen verwachten, meestal van west naar oost. Vooral in het westen van de Benelux kunnen de neerslaghoeveelheden hoog oplopen door de zogenaamde kustconvergentie.

Regenzones en buien zorgen vooral in het westen van de Benelux voor grote neerslaghoeveelheden.

Qua temperaturen variëren we momenteel rond de normale waarden voor de tijd van het jaar in de Benelux. De contrasten binnen Europa worden wel groter.

Grote contrasten binnen Europa.

In Scandinavië komen de temperaturen overdag niet meer boven het vriespunt terwijl het kwik in Andalusië nog kan stijgen tot zomerse temperaturen.

Sneeuwdump(je) in de Alpen

De fronten van ex-orkaan Epsilon trekken ook over de Alpen. De passage van een koufront in combinatie met een Genua-laag zorgde maandag en tijdens de nacht op dinsdag voor sneeuw van betekenis in de Alpen. Vooral in het zuidoosten van Zwitserland en langs de zuidkant viel er lokaal meer dan 50 cm wit goud. Neem daarbij een sneeuwgrens die hier en daar daalde tot onder 1000 meter en het winterplaatje is compleet!

Komende dagen zal het wel zachter worden en smelt de sneeuw in de lager gelegen gebieden sowieso weer weg. Geen wonder, het is nog maar oktober! Maar, dat neemt niet weg dat het goed is voor de gletsjergebieden en leuk is om naar te kijken. Hopen jullie op sneeuw deze winter in de Benelux? Laat het even weten in de reacties!

Meer dan 70 cm sneeuw bovenaan de Hintertux gletsjer. (FB Hintertuxer Gletscher)

Hoe zit het met de winterse brongebieden?

Nu we toch even de winterse toer zijn opgegaan, kijken we meteen maar naar de winterse brongebieden. In Siberië heeft de winter het momenteel niet eenvoudig. Het sneeuwdek breidt zich eerder traag uit en er ligt ook minder sneeuw. Bovendien alluderen de weermodellen niet onmiddellijk op een sterke uitbreiding richting West-Europa, in tegendeel.

De sneeuwdekomvang in Eurazië schommelt rond of net onder het gemiddelde van de afgelopen 15 jaar. (NOAA)

In Scandinavië ligt ondertussen een sneeuwdek in de bergen en ook in Lapland. Maar ook daar niet zeer veel. Komende dagen zorgen hogere temperaturen waarschijnlijk voor een afname van het sneeuwdek, zowel in de Alpen als in Europa.

Het sneeuwdek in Europa neemt komende dagen sterk af.

De Polar Vortex sterkt de komende 10 dagen ook aan tot boven gemiddeld. We krijgen bovendien te maken met een compacte PV die geen uitwisseling genereert met de troposfeer. Dit werkt een krachtige straalstroom in de hand! De winter lijkt zich dus nog wel echt even terug te dringen.

De Polar Vortex in de stratosfeer sterkt komende dagen aan. (University of Albany)

Vorstkansen op lange termijn

Het is nog ver, maar de consistentie en eensgezindheid tussen de weermodellen motiveert mij toch om er iets over te schrijven. Volgende week (begin november) lijkt een hogedrukgebied een grote invloed te krijgen op het Europese weerbeeld. Ex-orkaan Epsilon verdwijnt.

De combinatie tussen weinig wind, opklaringen en geen zeer zachte lucht zou dan kunnen leiden tot nachtvorst. De signalen zijn er, nu nog zien of het uitkomt!

Komende dagen wordt het alsmaar zachter. Begin november lijkt een afkoeling met kans op nachtvorst eraan te komen.

Concreet zien we komende dagen een verzachting met regelmatig regen. Vrijdag en zaterdag verlopen droger, maar vanaf zondag gaan de hemelsluizen weer open. Volgende week wordt het mogelijk een paar graden frisser en stijgt de kans op nachtvorst (te bevestigen!).

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
16 Prognose

Weersverwachting komende dagen: weinig zon, maar wel droog

15 uren geleden - 6 min. lezen
3

Rol van de AMOC in het veranderende klimaat

1 dag geleden - 7 min. lezen
Opgelet!

Flinke storm mogelijk tijdens Sinterklaasnacht

3 dagen geleden - 5 min. lezen