20 september 2020 - 3 min. lezen
4 reacties 4

Een aanhoudende zuidenwind zorgde gisteren, afgelopen nacht en ook vandaag nog voor langdurige opstuwing van warme en vochtige luchtmassa’s tegen de zuidkant van het Centraal Massief. Door deze zogenaamde “Episode Cevenol” ontstonden aanhoudend onweersbuien met extreem veel neerslag tot gevolg. Op sommige plaatsen viel evenveel neerslag als gemiddeld in de Benelux op een heel jaar. Uiteraard leidde dat tot grootschalige overstromingen en flash floods. In Spanje komen deze weertypes ook voor onder de naam Gota Fria.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Episode Cevenol

Elk najaar is het het prijs in het zuiden van Frankrijk. Het weersfenomeen “Episode Cevenol” met grote overstromingen tussen de Golf van Lyon en de zuidkant van het Centraal-Massief. In deze regio (de Cevennen) ontstaan dan langdurige onweersbuien die op dezelfde plaats blijven hangen.

https://twitter.com/myweather_ch/status/1307295793251000320

Een Episode Cevenol komt meestal voor tijdens het begin van de herfst wanneer de Middellandse Zee nog warm is en een depressie zich vormt boven de Atlantische Oceaan. Aan de oostflank van deze depressie ontstaat dan een zuidelijke luchtstroming waardoor de warme en vochtige lucht vanaf de Middellandse Zee naar het noorden wordt gestuwd.

De lucht komt vervolgens in contact met de Cevennen en wordt gedwongen te stijgen (orografische neerslag). Aangezien er op hoogte al koelere lucht aanwezig is, is de onstabiliteit groot en ontstaan er zeer felle onweersbuien.

Hoe vaak en hoe intens?

Gemiddeld duurt dit natuurfenomeen 1-4 dagen. Pas zodra de mistral of tramontane terug opduikt wordt de warme en vochtige lucht naar het zuiden teruggedrongen. Vaak komt een Episode Cevenol wel elk jaar voor maar sommige jaren is deze veel actiever dan andere.

Dat heeft enerzijds te maken met de straalstroom die verantwoordelijk is voor de vorming van depressies op de Atlantische Oceaan, maar vooral ook met de temperatuur van het zeewater in het noordwesten van de Middellandse Zee. Vooral deze laatste zou door de klimaatverandering warmer kunnen worden, waardoor de kansen op hevige versies van de Episode Cevenol kunnen toenemen.

Het principe is simpel. Vochtige en warme luchtmassa’s stromen bij een Episode Cevenol samen tegen de zuidkant van het Centraal Massief.

Grote overstromingen

Lokaal viel er op zaterdag 19 september 2020 al meer dan 700 mm per vierkante meter. Ter vergelijking, in de Benelux valt gemiddeld 800-900 mm op een heel jaar. Dat heeft, en zorgt nog steeds, voor grote overstromingen. Rivieren treden buiten hun oevers door de persistente neerslag, maar er ontstaan ook flash floods. Dat zijn plotse overstromingen die voor veel schade kunnen zorgen. Onderstaande beelden zeggen meer dan woorden:

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

1 dag geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

5 dagen geleden - 6 min. lezen