13 juli 2020 - 3 min. lezen 0 reacties

Op het Noordelijk Halfrond is de zomer weer in volle gang. Zo ook in Japan. Daar is de zomer normaal wel redelijk nat en warm. De afgelopen weken is er echter extreem veel regen opgevangen in de pluviometers. Het lijkt nog niet gedaan, want zware regenval blijft met name het zuiden van Japan teisteren. Hoe erg is de situatie?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Extreem veel regen in korte tijd

Zoals hierboven te zien is, is er op sommige plekken al meer dan 1000 mm regen gevallen van vrijdag 3 t/m donderdag 9 juli. Ter vergelijking: in de Benelux valt gemiddeld rond 800 mm/jaar.

  • Registreer de neerslag op een manuele manier dankzij de pluviometer.🌧️

Ook voor Japan is de regenval van dit moment uitzonderlijk. De natste plekken van de hoofdeilanden Honshu, Kyushu en Shikoku ontvangen gemiddeld zo’n 2000 mm neerslag per jaar. Nu kwam er daar dus een halve jaarhoeveelheid neerslag in één week naar beneden.

Grote verschillen in regenhoeveelheden

Zoals we op het plaatje met neerslagtotalen hierboven kunnen zien, zijn de verschillen erg groot. Zo heeft Zuid-Japan veel meer regen gehad dan het noorden.

De zware regenval werd veroorzaakt door een langgerekt slepend front dat eigenlijk al sinds begin juli 2020 over of in de buurt van Zuid-Japan lag. Dagelijks ontstonden er op deze lijn pittige buien met veel regen en veel onweer. Zo konden de neerslagtotalen flink oplopen.

In het afgelopen weekend bewoog de slepende storing langzaam naar het noorden. Toen kreeg ook Noord-Japan te maken met het zogenaamde “regenseizoenfront”, zoals het door de Japanse nationale weerdienst wordt genoemd. De extreme regen in Japan zorgt ook voor een groot gevaar: er is op veel plekken gewaarschuwd voor overstromingen en landverschuivingen.

Ook de lokale verschillen in neerslaghoeveelheden zijn groot. Dit komt doordat Japan een bergachtig land is. De lokale orografie zorgt er vaak voor dat de neerslag grillig verdeeld wordt. Op de ene plek komt het tot extreme regenval, terwijl het op andere plekken veel minder nat is.

Gevaar nog niet weg

Ook de komende dagen is het gevaar nog niet geweken, ondanks dat het slepend front dat stationair boven Zuid-Japan bleef is weggetrokken naar het noordoosten.

  • Meer weten over het weer? Word een PRO dankzij dit wetenschapsboek die je op weg helpt binnen de meteorologie!📖

In de nacht van zondag 12 op maandag 13 juli (lokale tijd) is het tijdelijk rustig. Maar er zijn alweer nieuwe lagedrukgebieden vanuit het westen op komst. Deze brengen opnieuw veel neerslag, ditmaal vooral voor het zuidwesten van de eilandengroep.

Nieuwe lagedrukgebieden trekken de komende dagen over het zuiden van Japan en brengen daar veel regen.

Tot en met dinsdag aanstaande kan er tot wel 300 L/m² aan neerslag vallen. De Japanse overheid waarschuwt daarom op veel plekken in het zuiden van het land voor de aanhoudende kans op landverschuivingen en overstromingen.

Waarschijnlijk kiezen lagedrukgebieden na dinsdag een zuidelijkere koers, waardoor het in Japan een stuk rustiger wordt. Hoe dan ook zal juli 2020 de Japanse geschiedenisboeken ingaan als een extreem natte maand.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken