11 juni 2013 - 2 min. lezen 3 reacties

In eerdere berichten (Spaanse lucht op komst richting België en kansen op zwaar onweer) werd het duidelijk dat we aan de vooravond staan van een ander weertype. We zien namelijk binnenkort een opstuw van warme en onstabiele lucht richting het noorden van Europa. Het zou zelfs zomers warm kunnen worden na komend weekend met een lokale uitschieter richting 30°C. Dit geheel volgens de actuele weerdata van het weermodel GFS (Amerikaanse weercomputer).

Betrouwbare weersverwachting?

In dit artikel durf ik de betrouwbaarheid van de Amerikaanse weercomputer in vraag te stellen. Vaak wordt GFS als eerste geraadpleegd om een globaal zicht te krijgen op de weersituatie. De temperatuur, de positie van hoge- en lagedruk is dan tot +144 uur vrij nauwkeurig te bepalen. Zo zien we de komende week precies een alles of niets situatie ontstaan waarbij een depressie duikt naar het zuidwesten van Europa.

Aan de voorzijde wordt heel wat warme lucht onttrokken aan het Afrikaanse continent. Deze lucht bereikt ons dan volgens de huidige planning kort na het weekend (maandag-dinsdag).

warme maand juni
Deze weersverwachting werd opgemaakt door het Amerikaans weermodel op 11 juni 2013 (12:00 run).

In tegenstelling tot de eerdere 06:00 run is het lagedrukgebied nabij Portugal iets verder richting het zuiden opgeschoven. De WAA (warmte – advectie) vanuit Afrika kan zich dan beter manifesteren over het centrale en westelijke deel van Europa. Er vormt zich een hogedrukgebied boven Duitsland met een handhaving van (mooi) zomerweer en temperaturen tussen 25-30 graden. Een ideale run voor de zomerliefhebbers in België en Nederland.

Zomers warm komende dagen

Probleem is nu echter nog steeds die termijn (1 week). Met dit artikel wil ik dan ook het één en het ander uitzoeken en dat is of GFS in staat is om 5-7 dagen op voorhand een weersverwachting neer te zetten die enigszins betrouwbaar is. Ik ben benieuwd wat we kunnen analyseren op vrijdag 14 juni 2013.

Weersverwachting volgens KMI ?

Bij onze collega’s van het nationaal weerinstituut (KMI) blijven ze beduidend voorzichtiger in uitspraken van 25°C en meer. Nochtans is hun eigen weerdata ook op zoek richting 30°C. We zullen zien en afwachten wat het weer ons gaat brengen!

zomers warm volgens KMI

Bron kaartje: wetter3.de – meteo.be

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken