12 juni 2013 - 2 min. lezen 28 reacties

Zowel het Amerikaans als Europees weermodel kwamen vanochtend met een fantastische run voor liefhebbers van zon, zwemmen, hitte maar ook onweer (zie onderstaand kaartje). Opvallend zijn de waardes die worden bereikt qua cape. Cape wordt in de meteorologie vaak gebruikt om situaties met onweer beter in te schatten. Overlap met windschering kan gevaarlijke situaties veroorzaken met krachtige buien tot gevolg.

hoge cape

Deze weerkaart toont de hoeveelheid onstabiliteit aan in de atmosfeer. Hoe feller de kleur, hoe meer energie een bui kan opzuigen. Bij bovenstaande kaarten gaat de CAPE richting 2000 j/KG. Dat is voldoende voor zware onweders in de namiddag / vooravond!

Heet volgende week?

Volgens beide weermodellen is er kans dat na het weekend een zuidelijke luchtstroming op gang komt die ons warme lucht uit Afrika stuurt. Dit zorgt voor tropische maxima, boven 30°C. Tegelijk zien we wel dat de scheiding tussen warme en koude lucht geleidelijk steeds dichterbij komt, met kans op (zwaar) onweer tot gevolg. De komende runs van de diverse weermodellen zullen dus zeer belangrijk zijn om te volgen. U kan dat vanzelfsprekend iedere dag bij ons doen (reacties zijn steeds welkom).

zwoele temperatuur

Volgens het Amerikaans weermodel deze ochtend (run 00:00) wordt het kort na het weekend warm tot zomers. De maxima variëren dan tussen 25 en 30 graden. Wie graag nog meer informatie wenst voor zijn of haar locatie kan terecht op “Het weer op uw locatie“. Via deze pagina kunnen we het weerbericht voor meer dan 800.000 locaties in Europa presenteren.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken