20 september 2022 - 4 min. lezen
38 reacties 38

Waar de afgelopen maanden vaak temperaturen (ruim) boven normaal werden opgemeten, is dat deze maand veel minder het geval. Meer nog, de komende dagen ligt de temperatuur eerst onder normaal om later rond normaal te eindigen. Voorlopig lijkt de kans op thermische uitschieters ook steeds verder af te nemen. Het blijft evenwel droog najaarsweer.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Eerste veeg van de herfst (of winter) in de Alpen

De afgelopen dagen zakte het kwik in de Alpen boven 1500m onder nul dankzij de passage van een hoogtetrog. Op die manier kon boven 1500m een sneeuwdek ontstaan van ettelijke centimeters in de nordstau gebieden. Op de Zugspitze viel maar liefst 70cm! Onze collega Lander kon zelfs deze prachtige beelden maken.

In de Benelux was het natuurlijk nog te warm voor sneeuw en vielen enkele stevige buien, lokaal met een donderklap of wat korrelhagel. Sinds maandag is die buienneiging aan het afnemen en de komende dagen neemt die verder af door een hogedrukgebied dat zich positioneert boven onze contreien. Voorlopig bevindt de Benelux zich nog echter aan de oostflank van het hogedrukgebied met aanvoer van koelere zeelucht.

Europese weerkaart van het KNMI

De zomerwarmte heeft zich in Europa teruggetrokken tot de gebieden rond de Middellandse Zee. Deze is immers veel warmer dan normaal. In het noorden van Scandinavië komt de temperatuur op sommige plaatsen nauwelijks boven het vriespunt. Dit is een typisch fenomeen in het begin van de herfst.

Maxima voor dinsdag van het Amerikaanse weermodel

Weersverwachting komende dagen

Woensdag start op de meeste plaatsen droog. Op sommige plaatsen hangt er vrij veel ochtendgrijs. Het is aan de zon om dit in de loop van de dag weg te branden. Daardoor kan het op sommige plaatsen een tijdje duren eer de zon doorkomt. In de namiddag ontstaan dan enkele onschuldige stapelwolken. De maxima klimmen opnieuw iets hoger en liggen tussen 13 graden in de Ardennen en lokaal 19 graden in het westen van België. Er staat daarbij een zwakke veranderlijke wind in Nederland, met in België een lichte voorkeur voor het noordoosten.

Maxima volgens Harmonie op woensdag 21 september

Donderdag is bijna een kopie van woensdag. Opnieuw start de dag met lokaal enkele lage wolkenvelden, maar in de loop van de dag schijnt de zon overal. In de loop van de namiddag ontstaan dan enkele onschuldige stapelwolken en komt hoge bewolking opzetten vanaf het noordwesten. Aan de temperaturen verandert niet veel. Deze blijven schommelen tussen 14 en lokaal 19 graden. Er staat een zwakke wind uit zuidelijke richtingen.

Maxima volgens ICON volgens op donderdag 22 september

Vrijdag krijgen we al van in de ochtend te maken met veel hoge bewolking, maar de zon kan daar wel doorheen schijnen. De temperaturen klimmen nog iets hoger en lokaal is tegen de Franse grens 20 graden niet uitgesloten. Het blijft nog overwegend droog. Tegen de late namiddag en avond neemt de bewolking verder toe vanaf het (noord)westen en is een bui of wat regen niet uitgesloten.

Maxima volgens het Amerikaanse weermodel op vrijdag 23 september

Weersverwachting langere termijn

De komende dagen krijgt de Benelux dus droog najaarsweer, maar vanaf het weekend lijken de neerslagkansen opnieuw wat toe te nemen. Vanaf zaterdag kunnen dagelijks enkele buien vallen of passeren enkele regenzones, maar veel hangt af van de precieze positie van de hoogtetrog of de Benelux zich bevindt aan de natte kant of droge kant van de trog, al lijken de laatste weerkaarten zondag opnieuw tijdelijk droger te laten verlopen.

Weersituatie dit weekend

De weerpluimen geven ook een goede indicatie van de mogelijke scenario’s voor de komende verwachtingsperiode. De eerste dagen geven droog najaarsweer met geleidelijk hogere temperaturen die lokaal 20 graden kunnen aantikken aan de Franse grens, vanaf het weekend wordt het een stuk onzekerder inzake de temperatuur, maar ook in de neerslagsignalen. Hoe dan ook, vanaf het weekend neemt de neerslagkans opnieuw toe, maar meer daarover in ons volgende weerbericht!

Weerpluim van het Amerikaanse weermodel

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken