0

Wintersporters, zijn jullie wakker? Dankzij de inval van koude lucht uit het noorden van Europa is er van nazomer weinig sprake. In de Benelux gaan de buien vaak gepaard met korte plensbuien, hagel en een donderklap. In de hoger gelegen gebieden van Schotland en in de Alpen resulteert dat in de eerste winterse sfeerbeelden. Zo valt er in de Alpen boven 1000m op veel plaatsen winterse neerslag. Wie hoger klom kon zelfs tijdelijk een sneeuwdek van ettelijke centimeters waarnemen.

Eerste sneeuw in Schotland

De oorsprong van de polaire lucht moeten we helemaal in het noorden van Europa zoeken. Een lagedrukgebied met kern boven Scandinavië trekt de koude lucht helemaal van Spitsbergen richting het zuiden. De hoger gelegen gebieden zoals in Schotland krijgen dan al snel te maken met een rits aan buien die boven 1000m vergezeld werden van winterse neerslag. Op de top van de Ben Macdui viel tijdelijk wat sneeuw, maar van een structurele winterprik was geen sprake.

  • Zijn er nog sneeuwkansen in Europa? Check onze weerkaarten

Sneeuwgrens zakt tot 1000m in de Alpen

Ook in het noordelijk deel van de Alpen werd er sneeuw verwacht en op zaterdag 17 september 2022 werd er op een hoogte van 2000m bijna 20 cm sneeuw opgetekend. Een behoorlijk pak voor september, maar niet uitzonderlijk voor de tijd van het jaar. Afgelopen jaren werd september vaak gedomineerd door een zuidwestelijke luchtstroming en beduidend hogere temperaturen. Een afwisseling van de wacht dus.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

3 uur geleden - 3 min. lezen
6

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

2 dagen geleden - 2 min. lezen