22 januari 2020 - 4 min. lezen 0 reacties

Afgelopen dagen hadden we te maken met erg mistig weer, wat op meerdere plaatsen de zichtbaarheid sterk verminderde. Bovendien werden er deze ochtend mensen verrassend wakker met een dun laagje poedersneeuw. Deze sneeuw wordt ook wel ‘industriële sneeuw’ genoemd, omdat deze mede gevormd wordt door de minuscule deeltjes die worden uitgestoten door de industrie.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Sterke inversie verantwoordelijk voor mist

Wanneer we de situatie van de afgelopen dagen bekijken, zien we dat een stevig hogedrukgebied zich gevestigd had boven onze regio. Dit bracht in België recordhoge luchtdrukwaarden tot stand. Daardoor klommen de barometers plaatselijk richting 1050 hPa.

Op de verticale doorsnede van de atmosfeer zien we de invloed van dit hogedrukgebied duidelijk terug. Dit door de aanwezigheid van verschillende temperatuurinversies (m.a.w. een temperatuur die stijgt door de hoogte, in plaats van daalt, zoals dat gewoonlijk gebeurt).

Situatie op de weerkaarten van afgelopen weekend. Een stevig hogedrukgebied heeft zich boven onze regio gevestigd, wat zorgt voor rustig weer.

Bij een sterk hogedrukgebied als dit, gaat het dan vaak over subsidentie-inversies, waarbij de lucht opwarmt en uitdroogt door dalende luchtbewegingen. Tegelijkertijd zien we dan ook dat de lucht in die inversielagen zeer droog is. Deze warme en droge lucht wordt op hoogte geadvecteerd, waardoor we zonnig en droog weer zouden verwachten.

Sounding van De Bilt dinsdagnacht. Op de verticale doorsnede van de atmosfeer vinden we de invloed van het hogedrukgebied duidelijk terug. De lichtblauwe en rode curve gaan namelijk sterk uit elkaar. Dit duidt op dalende luchtbewegingen die de lucht doen opwarmen en uitdrogen. Helemaal onderin liggende curves dan weer dicht tegen elkaar, wat duidt op de aanwezigheid van een vochtige luchtlaag (mist/lage bewolking)

In de lager gelegen gebieden was er echter nog een koude, vochtige luchtlaag aanwezig. Deze zat gevangen onder de subsidentie-inversie van het hogedrukgebied. Door de dalende bewegingen in die inversies geraakt de lucht die eronder zit namelijk moeilijk weg.

Doordat daarbovenop de omstandigheden gunstig waren, zowel op vlak van wind (die was slechts zwak, waardoor de turbulente menging met de droge luchtlaag erboven uitbleef) als van het weerbeeld (er waren vrij brede opklaringen, waardoor het goed kon afkoelen), kon er zich vrij makkelijk mist vormen. Dit was echter niet overal het geval.

Sounding van Beauvechain dinsdagnacht. Verder zuidwaarts in de Benelux stak men boven de vochtige luchtlaag uit en was er geen mist. We zien op deze figuur dat de lichtblauwe en rode lijn elkaar nergens raken.
Door de dichte mist werd er gisteren plaatselijk zelfs op het nippertje een ijsdag gemeten.

Lokaal viel industriesneeuw

Plaatselijk werd men deze ochtend wakker met een dun sneeuwdekje. Vooral in Belgisch en Nederlands Limburg was dit het geval. De situatie was te wijten aan een combinatie van wat men noemt ‘industriële sneeuw’ en uitsneeuwende mist. Hieronder een bijdrage van Dexy Roelvink.

“Fabrieken stoten veel condensatiekernen uit zoals roetdeeltjes uit schoorstenen. Zodra deze condensatiekernen in grote hoeveelheden in de verzadigde lucht terecht komen, zetten vochtdeeltjes zich hierop vast.

Vervolgens wordt het geheel zwaarder dan de zwaartekracht en valt het geheel naar beneden: de mist ‘regent uit’. Liggen de temperaturen echter onder het vriespunt, dan bevriest het vocht dat op de roetdeeltjes vastgehecht zit.

Er valt dan geen regen, maar motsneeuw. Door de kunstmatige oftewel industriële oorsprong van de sneeuw, wordt het verschijnsel in meteorologische kringen vaak ‘industriesneeuw’ genoemd. Het lijkt op echte sneeuw, maar heeft in werkelijkheid een compleet andere oorsprong.”

Yoni

Door Yoni

Afgestudeerd geograaf aan de KULeuven en doctorandus binnen klimatologie/glaciologie aan de VUBrussel. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral bezig met het schrijven van artikels en het programmeren van tools om bepaalde weerelementen te voorspellen.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

5 dagen geleden - 6 min. lezen