6 June 2014 - 2 min. lezen 5 reacties

Lichtende nachtwolken zijn de hoogste wolken in de atmosfeer. Ze komen voor op een hoogte van 80 – 85 km. Op een hoogte van 85 km is het ongeveer – 100°C. Op 31 mei 2014 werden in Nederland de eerste lichtende nachtwolken gespot. Gisteren en vannacht kunnen ze ook opnieuw te zien zijn, wie een nachtje gaat stappen loont het dus zeker de moeite om het fenomeen eens te bekijken.

Verschillende luchtlagen

Boven de stratopauze begint de mesosfeer (50 – 85 km hoogte) , nog hoger bevindt zich de thermosfeer (85 – 500 km hoogte). Het is op grens tussen de mesosfeer en thermosfeer de mesopauze genaamd, dat deze wolken optreden. De wolken komen er tot stand door stofdeeltjes die op die hoogte aanwezig zijn. Rond die deeltjes vormt zich een ijslaagje. Samen vormen deze ijskristallen een ijle wolk die het zonlicht weerkaatsen. De structuur van deze ijle ijswolken lijkt het meest op soorten cirrus en cirrostratus.

hoogte lichtende nachtwolken
Foto: mira.be

Men kan ze onderverdelen in ongeveer 4 hoofdvormen qua structuur. Namelijk in sluiers, banden, rollen en wervelingen. Lichtende nachtwolken (NoctiLucent Clouds NLC’s) kan men niet voorspellen. U kan ze zien van eind mei tot half juli richting de noordwestelijke tot noordelijke horizon. In onze contreien kan je ze zien bij zonsondergang en zonsopgang. Men zou de meeste kans hebben rond middernacht. Tijdens deze periode is de zon in onze contreien niet echt diep onder de horizon.

Kleuren van lichtende nachtwolken

Op deze grote hoogte schijnen zonnestralen die dus ook na middernacht de eventuele wolken die er aanwezig zijn kunnen verlichten. De wolken hebben meestal een blauwig witte kleur rond middernacht. Vroeg in de avond of tegen zonsopgang kunnen ze een gele schijn hebben, dit omdat het zonlicht dan een grotere afstand door de atmosfeer moet afleggen.

voorbeeld van heldere lichtende nachtwolken
Foto: Jean-Paul v Kranenburg, Cadzand, 6 juli 2018
Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken