Een regenboog zonder kleuren
Terwijl de regen er met momenten uitvalt boven België (actieve storing met lokaal ook onweer) hebben wij dit weekend de tijd gevonden om nog een bijzonder artikel te lanceren. De regenboog zonder kleuren. Onze weerman legt het uit. Iedereen kent wel een regenboog met zijn prachtige kleuren. Maar niet altijd zijn de kleuren fel. Dit alles is afhankelijk hoe groot de neerslagdruppels zijn. Zijn dat grote druppels dan zullen we felle kleuren zien.
Wat betekent een mistboog?
Bij mist of nevel spreken we van zeer kleine druppeltjes. Ze zijn zo klein dat ze geen licht meer reflecteren. Kleuren zien we dan niet of nauwelijks en dan spreken we van een mistboog. Karin Broekhuijsen uit Drenthe kon deze mistboog mooi op foto vastleggen.
Op deze foto zien we ook nog een ander optisch verschijnsel, namelijk heiligenschijn. Het is een helder halo van licht die men kan waarnemen rond de schaduw van het eigen hoofd. Je kan het zien verschijnen wanneer je met je rug naar de zon staat en je schaduw op bijvoorbeeld een grasveld komt dat nat is van de dauw. Het principe is dat het fijne gras met dauw erop als reflectoren werken en het licht terugkaatsen naar de bron
Voorbeeld regenboog zonder kleuren
Ook dat nog.. Een maanregenboog
Een mistboog wordt maar zelden waargenomen, maar er bestaat ook een maanregenboog. Om dit te zien moet men al veel geluk hebben, het komt meer op specifieke plaatsen voor. Enkele bekende plaatsen hiervoor zijn Het Amerikaanse Yosemite Nationaal park en de Cumberland Falls, alsook Waimea op Hawai. Om een maanboog te zien moet de maan zeer helder zijn, vrij laag aan de hemel staan en de regendruppels moeten vanuit de tegengestelde richting van de maan komen.
Maanlicht is gereflecteerd zonlicht en dus ook veel zwakker dan zonlicht. De kleuren van een maanregenboog zijn dan ook uiterst zwak en wij als waarnemer bekijken het vaak als een witte boog. Wanneer je er echter een foto van neemt met een lange belichtingstijd komen de kleuren van de boog tevoorschijn. Het is zoals noorderlicht. Je fototoestel ziet meer (kleuren) dan u als waarnemer zelf.
Als laatste! Een dauwboog
Nog een vorm waar je de kleuren van een regenboog in kan terug zien is een dauwboog. Een dauwboog kan je waarnemen wanneer er dauwdruppeltje op het gras gevormd zijn en dan vaak op kleine spinnenwebben die vol waterdruppeltjes hangen. Bij een dauwboog zie je geen volledige boog maar slecht 1 of 2 delen ervan, een parabool of hyperbool. Je ziet een dauwboog vrijwel altijd boven een vlak oppervlak.
Ook kan men bogen waarnemen die het zelfde principe zijn als een regenboog. Dit dan bijvoorbeeld bij een waterval, de tuinsproeier of fonteinen waar het water van opspat. Die waterdruppels weerkaatsen het licht en als je op de juiste plek tegenover de zon staat kan je een deel/delen van een regenboog aanschouwen. Wie dus op de juiste plaats op het juiste moment is kan soms veel zien en 1 van deze voorgaande fenomenen waarnemen.