12 september 2020 - 5 min. lezen 14 reacties

Het is opnieuw zover: er zijn weer tropische stormen actief boven de Atlantische Oceaan. We zijn inmiddels bij nummer 16 en 17 in het zeer actieve Atlantische orkaanseizoen van 2020. Deze keer zijn de namen Paulette en Rene aan de beurt. Welke invloed gaan deze tropische stormen hebben op Noord-Amerika?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Tropische stormen liggen nog boven de Atlantische Oceaan

Tropische stormen Paulette en Rene vormden zich beide op een manier zoals we die wel vaker zien op de Atlantische Oceaan. Een gebied met hevige onweersbuien dat zich boven West-Afrika vormde, bewoog zich westwaarts. Eenmaal op de Atlantische Oceaan gekomen, organiseerden de losse buien zich tot een geheel.

Om een tropische storm (en uiteindelijk een orkaan) te vormen, moet er aan een aantal voorwaarden voldaan worden:

  • Er moet een (eerdere) verstoring in het weer zijn. Atlantische orkanen beginnen meestal rond een zogenaamde tropische golf. Dat is een smalle strook van lage druk. Zo’n tropische golf ontstaat in de zomer en herfst vaak boven West-Afrika door de hoge zonnestand. Met de oostelijke straalstroom wordt de tropische golf naar het westen geduwd.
  • Er moeten onweersbuien aanwezig zijn. Deze ontstaan meestal gemakkelijk i.c.m. de tropische golf boven West-Afrika. Onweersbuien zorgen ervoor dat de warme, vochtige oceaanlucht kan worden aangezogen.
  • Als de storing boven open water komt moet de zeewatertemperatuur tenminste 26,5°C zijn. De tropische storm ‘zuigt’ als het ware de energie op uit het water, net zoals een rietje vocht opzuigt uit een glas.
  • Er mag niet te veel windschering zijn. Als de wind namelijk op allerlei hoogteniveaus uit verschillende richtingen en met verschillende snelheden waait, drijven de buien allerlei andere kanten op. Zo kunnen de buien niet goed samenklonteren tot een geheel.

Lange weg over de Atlantische Oceaan

Tropische stormen Paulette en Rene zijn beide begonnen als tropische golf boven West-Afrika en trokken snel westwaarts de Atlantische Oceaan op. Daar sterkten ze beide aan tot tropische storm. Daarbij horen windsnelheden van minimaal 63 km/u.

De tocht van Afrika naar Noord-Amerika is echter lang, waardoor lang niet elke tropische depressie uiteindelijk het continent haalt. Dit zien we ook terug bij de ontwikkelingen rond Paulette en Rene.

Tropische storm Rene zwakt af boven de Atlantische Oceaan

Kijken we naar tropische storm Rene, dan gooit de windschering roet in het eten. Als Rene komende dagen naar het noordwesten beweegt, komt hij terecht in een gebied met veel windschering.

Tropische storm Rene trekt naar het noordwesten. Daar komt hij terecht op een plek met hoge windschering. (CIMSS)

Als gevolg hiervan ontstaan er ook verticale bewegingen in de wolken naar beneden toe. Die dalende lucht warmt vervolgens op en daardoor wordt de storm zwakker. Na het weekend koerst Rene als tropische depressie verder naar het westen.

Tropische storm Paulette wordt opgenomen in westelijke stroming

Ook tropische storm Paulette is inmiddels al een hele tijd onderweg naar Amerika. Ze koerst nu recht af op Bermuda, terwijl ze nog flink krachtiger wordt. Dat komt omdat de windschering op haar pad afneemt. Daarnaast is het zeewater van 29°C warm genoeg om de storm te blijven voeden.

Waarschijnlijk trekt Paulette als orkaan van tweede categorie recht over Bermuda. Ze produceert gemakkelijk windstoten tot boven 200 km/u en neerslagtotalen tot 180 L/m².

Na maandag verandert de koers, dan wordt Paulette namelijk meegenomen in de westcirculatie. Ze trekt dan in noordoostelijke richting op weg naar Europa. Of ze een invloed zal hebben op ons weer is nu nog onduidelijk. De restanten van orkaan Paulette zullen waarschijnlijk meegevoerd worden met de straalstroom.

Roetdeeltjes uit Californië meegevoerd met de straalstroom

Dat de straalstroom zo sterk is, hebben we de afgelopen dagen kunnen terugzien aan de grauwe kleur van de lucht. Dit werd veroorzaakt door roetdeeltjes die vrijkwamen bij de hevige bosbranden in Californië. De deeltjes werden door zogenaamde pyrocumuluswolken hoog in de atmosfeer gebracht. Vervolgens heeft de straalstroom ze opgepikt en met een sneltreinvaart waaide die lucht naar West-Europa.

Volgende tropische stormen in aantocht

Terwijl we momenteel nog met twee tropische stormen te maken hebben, dienen er zich reeds nieuwe stormen aan. Zo ligt tropische depressie “Nineteen” nu boven het zuiden van Florida. Zoals de naam al aangeeft is dit de negentiende tropische depressie van 2020.

De depressie zal naar het noordwesten opschuiven. Hij wordt daarbij ook vlug krachtiger. Tegen morgenochtend kunnen we waarschijnlijk spreken van tropische storm Sally. De storm bereikt de Amerikaanse zuidkust op dinsdag of woensdag. Er is een kleine kans dat Sally zelfs nog zal uitgroeien tot een orkaan van eerste categorie.

Zo ziet de Atlantische Oceaan eruit op zaterdag 12 september. Er zijn veel tropische systemen actief. (NOAA)

Daarnaast liggen er ook nog twee tropische golfjes met buien net ten westen van Afrika. Ze hebben allebei een goede kans om door te groeien tot tropische depressie. Als deze binnenkort een naam zouden krijgen, zijn we reeds bij de laatste naam van de namenlijst die het Amerikaanse NHC heeft opgesteld. Het actieve orkaanseizoen van 2020 komt dus steeds duidelijker naar voren.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Opgelet!

Flinke storm mogelijk tijdens Sinterklaasnacht

1 dag geleden - 5 min. lezen
Goed nieuws voor de wintersporters

Sneeuwdump in de Alpen. Ontdek waar en wanneer?

3 dagen geleden - 5 min. lezen
7

Volgende week winters met sneeuw?

3 dagen geleden - 4 min. lezen