8 januari 2023 - 3 min. lezen
456 reacties 456

De westcirculatie heerst boven West-Europa. Dankzij een krachtige straalstroom op de Atlantische Oceaan hoeven we ook komende dagen geen winterweer te verwachten. Regenzones en regelmatig flink wat wind blijven het weerbeeld domineren komende dagen. Mogelijk dat een opwarming in de stratosfeer halfweg deze maand wat kansen biedt op winterse perikelen, maar dan moet er nog flink wat verbeteren. In deze weerupdate een kijk op de weermodellen en hun parameters.

Dominantie Atlantische Oceaan

Wanneer het niet wil winteren in de Lage Landen zien we vaak een omslag naar ronduit herfstweer. Regen en wind brengen een anti-winters weerpatroon en dat kan soms wel enkele weken aanhouden. Een veel voorkomend probleem is namelijk dat we de uitstroom nabij Groenland zien maximaliseren.

De combinatie met warme luchtmassa’s vanuit het zuiden zorgen voor een actieve straalstroom. Op grote hoogte, ongeveer 10 km, waait de wind dan krachtig uit westelijke richtingen.

Komende dagen zien we een klassieke westcirculatie op de weermodellen. In het zuidoosten van Europa bevindt zich een lagedrukgebied met slecht weer boven Griekenland en Turkije.

Gesloten Polar Vortex

Winterliefhebbers moeten dus al enkele weken rekening houden met hopeloze kaarten. Dit is deels toe te schrijven aan de actieve straalstroom, maar ook een compacte Polar Vortex. Deze luchtbel, gevuld met zeer koude lucht, blijft vaak zeer gesloten boven de Noordpool.

Als er zich geen hogedrukgebied kan vormen boven de Noordpool, dan blijft de koude lucht daar vaak de volledige winter gevangen en zijn uitbraken van koude lucht eerder zeldzaam. Komende 5-7 dagen zien we binnen het Amerikaans weermodel GFS dat de poolwervel compact zal blijven.

Ondanks 2 kernen binnen de Polar Vortex (Groenland en Siberië) blijft de Polar Vortex compact komende dagen. Richting 15 januari 2023 kan er zich mogelijks een hogedrukgebied ontwikkelen boven de poolcirkel met een groeiende kans op een weersverandering.

Hoop op de stratosfeer?

Om een verstoring van de poolwervel te veroorzaken, kan het helpen dat hogerop in de atmosfeer een enorme opwarming ontstaat. Mede dankzij het aantal zonnevlekken en de plaatsing van hogedrukgebieden kan er een plotse opwarming ontstaan in de stratosfeer. Als deze hevig is en ook impact heeft op de lagere luchtlagen in de atmosfeer kan soms gesproken worden over een SSW.

Een Sudden Stratospheric Warming is eerder zeldzaam en ontwikkelt zich niet iedere winter. Als dat wel tot uiting komt, dan kunnen de weerkaarten spectaculair veranderen. Een bekend voorbeeld hiervan, is deze van 8 februari 2018. Toen had deze een impact op het weer in minder dan 2 weken.

Wat vertelt de weerpluim?

Een goede graadmeter voor de weersverwachting komende dagen is de weerpluim. Op deze website kan je de weerpluim van het Amerikaans weermodel GFS raadplegen voor diverse locaties. Als we deze hanteren met prikpunt van centraal België, dan zien we komende dagen weinig variatie.

Temperaturen blijven in eerste instantie boven het langjarig gemiddelde stijgen en ook de neerslagkansen zijn iedere dag aanwezig. Vanaf 15 januari 2023 is een licht dalende trend zichtbaar in het ensemble.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Onweerskansen 30 april 2024

9 uur geleden - 5 min. lezen

Downwelling na de SSW brengt weersomslag

2 dagen geleden - 6 min. lezen