13 november 2012 - 3 min. lezen 0 reacties

Op dit moment valt er weinig te schrijven over het weerbeeld. Een grijs en somber weertype domineren de Lage Landen. Is het zand in de ogen strooien of stilte voor hetgeen er nog moet komen anno 2012-2013? Weermodellen laten echter op langetermijn impulsen genereren van een (bijzonder) weerbeeld dat ons misschien wel die winter met bakken sneeuw of vrieskou kan opleveren. De signalen:

Grote weeromslag met Scandihoog?

De sleutel tot onvervalst winterweer ligt voor de Lage Landen meestal boven Scandinavië. Als een hogedrukgebied zich in dat gebied gaat vestigen, wordt er met een oostelijke stroming koude continentale lucht aangevoerd. Op dit moment van schrijven, zien we boven Rusland nog maar weinig echte strenge vorst. Doch maak ik mij niet ongerust, omdat het ten eerste nog vroeg is en het winterseizoen nog moet losbarsten en anderzijds is het ook wel goed dat de winter zijn ‘kruit’ spaart tot de echte wintermaanden. Pas dan halen we maximaal voordeel uit het seizoen ‘winter’.

Dat er een blokkade lijkt te gaan ontstaan op langetermijn zien we zowel in het Europees weermodel als in het Amerikaans weermodel. De termijn is voorlopig +150 uur en dus nog zeer pril. Het zijn indicaties dat er toch geleidelijk een ander weertype wordt voorbereid. Een rustige en standvastige configuratie in plaats van een drastische overgang naar winterweer die maar enkele dagen duurt.

grote weeromslag in november?
Op deze weerkaart heb ik de situatie aangeduid die zich kan voordoen de komende dagen op het Europese continent.

Het lagedrukgebied zakt met de straalstroom richting het zuiden van Europa en trekt op die manier een hogedrukgebied naar het noordwesten. Indien het zich daar kan vestigen en de stroming raakt op slot staat de weg voor stralingskou uit het oosten open. Natuurlijk moet het brongebied (Rusland) dan nog een stuk gaan afkoelen.

EC32 – winterupdate van Matt Hugo

Een interessante en misschien omstreden figuur in langetermijnvoorspellingen is Matt Hugo. Iedere winterperiode publiceert hij tweets die winterliefhebbers opnieuw hoop geven in uitzichtloze tijden. Deze tweet heeft hij gisteren gepost.

“Latest EC32 day update is fascinating & maintains a risk of N blocking by late Nov into early Dec with potential for an E or NE’ly air mass..”

Vertaling: “de laatste EC32 update is fascinerend en houdt een risico in op een blokkage in het noorden begin december. Op die manier zou er zich een oostelijke stroming ontwikkelen..”

Stratosferische opwarming op dit moment?

Op dit moment weinig aanwezig. Een citaat van Wikipedia over de SSW: “De toename van de temperatuur in de stratosfeer is een gevolg van de absorptie van ultraviolet licht van de zon. De hoeveelheid straling die doordringt, wordt kleiner naarmate de afstand tot de aarde afneemt. Gecombineerd met een grotere dichtheid van de atmosfeer resulteert dat in een temperatuurdaling.”

Een SSW kan verantwoordelijk zijn voor een polar vortex met de splitsing van diverse koude luchtbellen in het noordelijke halfrond. Kan flink winterweer opleveren voor onze streken.

Conclusie

Terwijl we op grondniveau weinig spectaculair te melden hebben, moeten we de komende dagen toch rekening houden met een geleidelijke weersverandering en de mogelijke ontwikkeling van een grote weeromslag (al dan niet sterk winters gekleurd).

Bron kaartjes: meteociel.fr

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken