19 oktober 2012 - 2 min. lezen 3 reacties

Wat een uitermate boeiende weerkaarten worden ons de afgelopen weken gepresenteerd. Komend weekend mogen we door een flinke uitdieping van een lagedrukgebied ter hoogte van het UK een zacht en aangenaam weertype verwachten. Het zal op vele plaatsen zelfs licht nazomers gaan aanvoelen met maxima die rond of net boven de 20°C zullen schommelen… Echter, de weerkaarten erna wekken de interesse van vele meteorologen..

Na de nazomer in het weekend ..

Zijn het de voorbereidingen voor een strenge winter van 2012-2013 of zijn het slechts enkele losse flodders die we in de tweede helft van oktober te zien krijgen? De weerkaarten lijken volgende week immers werk te maken van een flinke koude-uitbraak richting het zuiden van Europa. Aan de westelijke flank van de koude-opstoot ontwikkelt er zich een hogedrukgebied dat mogelijk voor een blokkade kan zorgen op de Atlantische Oceaan.

weerkaart oktober 2012 (1)

Hogedrukgebied verschuift geleidelijk aan richting het noordwesten van Europa. Ondertussen zien we de koude verzamelen (blauwe kleur) in het noordoosten van Europa (Rusland)

Sensatiewinter volgens weermodel GFS?

weerkaart oktober 2012 (2)

Flinke porties met polaire / arctische lucht stromen richting het zuiden. In Scandinavië kan er behoorlijk veel sneeuw gaan vallen. Bij ons zou het slechts beperkt blijven tot winterse buien met hagel en eventueel natte sneeuw boven 300-400 m.

Verkoelende trend in de loop van volgende week wordt serieus zichtbaar via de weerpluim van het KNMI. Zowel het gemiddelde als de maximumtemperatuur nemen een flinke duik! Brrrrrr.

Bron kaartjes: KNMI.nl en meteociel.fr

Delen


Verder lezen

Alles bekijken