20 april 2016 - 5 min. lezen 14 reacties

De vraag die momenteel heerst bij heel wat mensen… Sneeuw, nog zo laat in april? Dat moet haast een foutje zijn in de weersverwachtingen. Helaas moeten we de liefhebbers van warmte en zonneschijn meegeven dat het helemaal geen fout is in de diverse weermodellen. Een uitbraak van polaire luchtmassa’s vanaf de Noordpool vindt vanaf zaterdag haar weg richting het zuiden. Grote delen van West-Europa waaronder de UK, Nederland, België en Duitsland worden beïnvloed door een bijna winters weertype. Wat de gevolgen daarvan zijn voor de wielerwedstrijd Luik-Bastenaken-Luik en de periode na het weekend wordt in dit artikel besproken.

Thermische opleving tot en met donderdag

We bevinden ons momenteel in een zalig zacht weertype. Aan de oostflank van een flinke depressie ten westen van Parijs wordt een tijdelijk hogedrukgebied samengesteld. Het slechte weertype vinden we vandaag en de komende dagen terug in het zuidwesten van Europa (Portugal en Spanje). De beste plekjes om te genieten van lente/zomerweer fixeren zich op het zuiden van Italië en de ruime omgeving van Griekenland.

Daar stijgt het kwik dagelijks tot 25°C of iets meer. Helaas is dat ook voor deze regio een aflopende zaak omdat de opmars van koude luchtmassa’s straks een groot deel van Europa verovert.

positie hogedrukgebied april 2016
Hogedrukgebied met kern boven de UK. Voor mooi en zonnig weer een ideale setting. Depressies met regen focussen zich op de Atlantische Oceaan waar nota bene het hogedrukgebied volledig verdwenen is! Een setting die je wil zien in hartje winter en niet in de lente. Helaas met enkele maanden vertraging voor de winterliefhebber.
positie zachte lucht op 850 hPa
Op donderdag bereiken we het thermisch hoogtepunt van deze werkweek. Maxima tussen 15 en 20°C zijn dan aan de orde doordat een tong van zachte lucht in onze omgeving komt te liggen. Zo wordt het op 850 hPa of 1499 meter ruim 5 tot 7°C. Daar mogen we aan de grond 10 graden bij optellen.

Steil bergaf vanaf het weekend

Mooie liedjes duren helaas nooit lang in West-Europa, want een ommekeer van formaat wordt in stelling gebracht. Reeds op donderdag zien we de instroom van de koudere lucht boven het noorden van Nederland. Dit gaat relatief traag waardoor het op vrijdag op veel plaatsen nog 12 tot 13°C kan worden. In de nacht naar zaterdag nadert er vanaf het zuidwesten een (flinke) regenzone met op veel plaatsen in België 5 tot 10 liter per vierkante meter. De voorbode van een ander weertype dat zich voltrekt op zaterdag en zondag. Op zaterdag halen de maxima amper nog 10°C terwijl we op zondag blijven steken op 7-8°C als gemiddelde waarde binnen de Benelux.

frisse editie luik bastenaken luik
Zondag mogen we talrijke winterse buien verwachten boven Nederland en België. Aan de grond stagneert de temperatuur rond 7-8°C, maar door de koude bovenlucht is sneeuw tijdens buien niet uitgesloten. In de Belgische Ardennen en boven 300 meter algemeen kan er droge sneeuw vallen. Een sneeuwdek van enkele centimeters is bijgevolg niet uitgesloten. Het wordt een editie van Luik-Bastenaken-Luik met een extra dimensie!

Vanaf wanneer stijgt de kans op sneeuw?

Dit is de vraag waar heel wat mensen een antwoord op willen. Belangrijk om te weten is dat sneeuw in dit soort situaties slechts van tijdelijk aard zal zijn. De bodemtemperatuur is immers flink positief in het begin van de sneeuwkansen waardoor alle sneeuw in het laagland en binnenland onherroepelijk zal smelten. Een tijdelijk drapdekje lijkt ons meer aan de orde in deze kleine winterse episode.

Wie meer zekerheid wil op sneeuw van goede kwaliteit kan daarvoor zaterdag en zondag naar de Ardennen. Ook de gebieden in het westen van Duitsland (Winterberg) kan opnieuw rekenen op wit goed van betekenis.

Op bovenstaande afbeelding tonen we een geanimeerd beeld van de neerslagzone die op vrijdag onze omgeving beïnvloedt. In eerste instantie gaat het overal om regenval (blauwe kleur). Naarmate de nacht vordert wordt de neerslag in de Ardennen winters. Alle neerslag boven de 400 meter krijgt een winters karakter variërend van korrelsneeuw tot droge sneeuw. Een lokaal sneeuwdek is zeker niet uitgesloten boven de 600 meter. Elders in de Benelux blijft het gaan om regenval. De meest droge weerkaarten zijn voor Nederland.

Op bovenstaande afbeelding ziet u de situatie voor zondag en maandag. Vanaf de start van de image is duidelijk dat we op zondag een reeks winterse buien kunnen verwachten in het laagland. Korrelhagel, natte sneeuw, donderklap behoren allemaal tot de mogelijkheden. In de volksmond worden deze buien ‘aprilse grillen’ genoemd.

Met de nodige sneeuwkansen die ze meebrengen hebben we toch eerder zin om de terminologie van winterse buien te hanteren. In de Ardennen kan het tussen zondagochtend en maandag geregeld gaan sneeuwen met een sneeuwaccumulatie van 2 tot 10 centimeter. Een compensatie voor die veel te zachte decembermaand in 2015?

Slecht nieuws voor de feestjes buiten

Dit artikel brengt dus geen goed nieuws voor iedereen die een tuinfeest in de agenda heeft staan. We moeten rekening houden met een sterk wisselvallig weerbeeld vanaf zaterdag met de nodige winterse buien tot en met volgende week vrijdag. Pas in het begin van de nieuwe maand mei zijn er signalen dat het te koude weerbeeld voor de tijd van het jaar opnieuw verdwijnt.

Wie graag de weersverwachting tot in detail controleert, kan terecht op het weer op locatie (weersverwachting voor ruim 800.000 locaties)

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken