11 februari 2016 - 4 min. lezen 0 reacties

Iedere winterliefhebber hoopt op sneeuw. Hier in Drenthe hadden we al sneeuw, kort… maar toch. Het was genieten. Raar weer, sneeuw en daarbovenop ijzel. Niet het ideale sneeuwbeeld zoals bijna iedereen dat heeft. Wat fotografeer ik dan? Wat fotografeer jij? Wil je meer te weten komen over Karin Broekhuijsen, check haar Twitteraccount! Vandaag geven we de volle aandacht aan het fotograferen van sneeuw en waar je op kan letten bij het maken van een mooie foto. Niet enkel het object centraal, ook de omgeving speelt een belangrijke rol.

Uiteraard leg ik landschappen vast met sneeuw, aangezien het nogal grijs was, wilde ik toch ook andere dingen fotograferen dan landschappen.

Niet alleen landschappen, ook dieren!

Ik ben dol op het zoeken naar dierensporen. Zeker wanneer er sneeuw ligt, dan zie je ze zo mooi en een stuk gemakkelijker. Je ziet aan het spoor of de sporen vers zijn. De eerste dag toen er net sneeuw was gevallen, was het gemakkelijker om aan het spoor te zien van welk dier ze afkomstig zijn. Als er ijzel boven de sneeuw is gevallen, wordt het knap lastig om de sporen te herkennen.

Allereerst wil ik jullie een paar voetstappen van de steenmarter laten zien. We weten dat er bij ons in de tuin een steenmarter zit. Afgelopen zomer hebben we het dier diverse keren bij ons in de tuin gezien.

voetstappen van de steenmarterin sneeuw
Voetstappen van de steenmarter in sneeuw.

Uiteraard is het dan erg leuk wanneer je een paar voetsporen kunt vastleggen in de sneeuw. De sporen vond ik echt overal in de tuin. Ik heb nog getracht een spoor te vinden naar de slapplaats, maar helaas… daar kwam ik niet aan uit.

de das heeft deze ingang van de burcht gebruikt
De das heeft deze ingang van de burcht gebruikt.

Graag neem ik jullie mee naar een dassenburcht.

Je kunt bij een burcht zien of hij bewoond is of niet. Welke pijp van de burcht de das als uitgang gebruikt is duidelijk zichtbaar. Ook zie je in de sneeuw bijzonder goed of de das in de burcht van die pijp slaapt of net niet. Waar de sneeuw rondom een pijp gesmolten is, komt warmere lucht van binnen naar buiten. Zie je dat niet, dan weet je dat ze in een andere pijp van de burcht verblijven. Als er totaal geen sporen zijn, is de kans groot dat de burcht niet bewoond is. Dit soort dingen zijn niet echt te zien wanneer er geen sneeuw ligt. Zonder sneeuw kun je ook wel zien of de burcht bewoond is, maar dan moet je op zoek naar verse voetstappen in het zand. Nog een leuk weetje over dassen is dat wanneer ze verwachten dat het gaat waaien of extreem koud zal worden, ze bepaalde pijpen van de burcht dicht proberen te maken met takken.

niet gebruikte pijp das karin
Een verlaten burcht van een das.

Dieren zijn goede meteorologen, zeg ik wel eens. Denk maar aan bv. de vogeltrek. Alhoewel alles nu wel eens flink in de war is. Het is wel fijn dat wij hier nog even echt winter hadden.

Fotograferen van sneeuw, enkele tips!

Het is handig om sneeuw als je dit wil fotograferen, over te belichten. Overdrijf niet met overbelichten, maar kijk even op je schermpje of je foto goed belicht is, maak anders een tweede of derde opname. Ook kan een sneeuwfoto er te blauw uitzien. Als je de instelling van de witbalans niet hebt aangepast bij de camera-instellingen, kun je de kleurtemperatuur nadien nog aanpassen op je computer.

Sneeuw werkt als een reflectiescherm. Zelf maak ik er graag gebruik van wanneer ik bv. vogels wil fotograferen. Het licht komt van boven, de sneeuw reflecteert en de onderkant van de vogel is daardoor lichter. Op de foto van het roodborstje kun je op de achtergrond de schaduw zien van de boom. Daar lijkt de sneeuw blauw.

sneeuw als reflectiescherm karin
Roodborstje met sneeuw op de achtergrond.

Volgende keer weer meer over sneeuw, het is immers winter en genieten van de sneeuw doet toch iedere ‘weerliefhebber’? Of niet soms?

Delen


Verder lezen

Alles bekijken