25 juni 2018 - 6 min. lezen 2 reacties

De laatste twee weken zijn een stuk minder fraai verlopen dan we gewend waren van de periode ervoor. In tegenstelling tot de afgelopen lente was het vaak bewolkt en trokken er een aantal storingen over. Deze leverden niet veel regen op, maar zorgden wel voor een ander weerbeeld dan in april in mei. De komende dagen krijgen we echter een weersomslag: het wordt opnieuw zonnig zomerweer met daarbij hogere temperaturen. Neerslag is voorlopig in geen velden of wegen te bekennen. Het lijkt erop dat deze nieuwe zomerperiode wel eens lang kan standhouden.

Hogedrukblokkade boven Scandinavië

Op de Europese weerkaart krijgen we dezelfde setting die we in het voorjaar al zo vaak voorbij hebben zien komen, namelijk een hogedrukblokkade ten noorden van ons. Deze houdt frontale depressies op ruime afstand van de Benelux. Hierdoor blijft het ook de komende tijd zeer droog in onze contreien. De neerslagberekeningen tot één week vooruit laten zien dat er zelfs geen druppel regen valt. Daarmee behoort de Benelux tot de droogste plekken van Europa! Neerslaggebieden trekken vooral over het uiterste noorden van Scandinavië en het zuidoosten van Europa.

neerslag weeksom
De neerslagsom tot een week vooruit. De Benelux behoort tot de droogste gebieden van Europa. Op veel plekken in België, Nederland en Luxemburg valt geen druppel.

In eerste instantie ligt de kern van het hogedrukgebied nog boven de Noordzee. Het gevolg daarvan is dat de wind de eerste dagen uit het noorden waait, waardoor het nog niet overdreven warm wordt. Zeker op de Wadden en langs de Belgische kust zorgt de noordenwind voor gematigde temperaturen (rond 20°C).

Later in de week draait de wind naar meer oostelijke richtingen en kan continentale lucht over de Benelux uitstromen. Het wordt dan echt volop zomers. Dankzij de subsidentie (dalende luchtbewegingen) onder het hogedrukgebied wordt bovendien alle bewolking uit de lucht ‘geperst’. Met name later in de week wordt het overal volop zonnig.

zonnig zomerweer
De komende tijd zien we een krachtige hogedrukblokkade ten noorden van de Benelux. De wind draait geleidelijk naar de oosthoek, waarmee warme en droge lucht over onze contreien uit stroomt. Dit resulteert in zonnig zomerweer. In feite is het precies dezelfde luchtdrukverdeling als in april en mei.

Eerste dagen nog wat bewolking

De eerste dagen van deze week verlopen nog zeker niet strakblauw. Dinsdag kan de dag vooral in de noordelijke helft van de Benelux beginnen met laaghangende bewolking en mist. Gedurende de dag lost dit boven land allemaal op, maar op de Waddeneilanden en langs de kust kan de mist ook ’s middags nog hardnekkig zijn. Houd hier rekening mee wanneer u morgen naar het strand gaat. In de rest van de Benelux is het ’s middags overwegend zonnig. Het wordt 18°C in het noorden van Nederland tot 24°C in de Kempen. De wind is matig (3 tot 4 Beaufort) en komt uit het noorden.

Woensdag is het ook nog niet helemaal onbewolkt. Vanuit Duitsland trekken er velden met hoge en middelbare bewolking over. ’s Middags kunnen er in het oosten van België en Nederland bovendien enkele stapelwolken ontstaan, maar het blijft wel droog. In het westen is het daarentegen wel onbewolkt en kan de zon in totaal circa 15 uur schijnen. Bij een naar noordoost draaiende wind wordt het aanmerkelijk warmer: 21 tot 28°C. Die 21°C geldt overigens alleen voor de directe kustgebieden, want landinwaarts wordt het op heel veel plaatsen gewoon zomers warm.

Zonnig zomerweer later in de week, weekend mogelijk zeer warm

Vanaf donderdag is het helemaal gedaan met de bewolking. We krijgen dan een aantal dagen volledig zonnig zomerweer met hoge temperaturen. Dat komt doordat de luchtsoort in onze omgeving nog wat verder opwarmt. Bij een matige noordoostenwind komt het kwik op donderdag en vrijdag uit tussen 25 en 30°C. Ook op de westelijke stranden wordt het dankzij overwegend aflandige winden zomers warm!

Mogelijk wordt het in het weekend nog warmer. In de huidige berekeningen zien we het hogedrukgebied wegzakken naar Oost-Europa. Tegelijkertijd ontwikkelt zich boven Frankrijk een thermisch lagedrukgebied. Tussen deze systemen in zou de wind wel eens uit het zuidoosten kunnen gaan waaien.

Als dit uitkomt, dan wordt het zeer warm. De huidige modelruns schetsen voor zaterdag maximumtemperaturen tussen 27 en 31°C en voor zondag mogelijk nog iets hogere temperaturen. Het moet echter gezegd worden dat de onzekerheid voor deze periode nog erg groot is. We zullen dus moeten afwachten of het ook daadwerkelijk zo ver komt.

  • Meer te weten komen over het zomerweer in het heden en het verleden? Lees dan dit artikel.
maxima 1 juli
Temperatuuruitdraai van de hoofdrun van EC van maandagochtend, geldig voor zondag 1 juli. Op veel plaatsen wordt het dan volgens dit model dik boven de 30°C.

Droogte

Zoals eerder vermeld verloopt ook de komende periode zonder neerslag. In combinatie met zonnig zomerweer dat op het programma staat, ligt de verwachte verdamping extreem hoog. En dat terwijl het voorjaar ook al behoorlijk droog verliep. Het lijkt er dan ook op dat de droogte rond de maandwisseling wel eens serieuze proporties zou kunnen aannemen.

Nederland is op koers om dichtbij het recordjaar 1976 uit te komen en ook in België is het bijzonder droog. Sproei-installaties draaien overuren om gewassen van water te kunnen voorzien. Daar zal de komende tijd geen verandering in komen. Ook het risico op natuurbranden zal wellicht opgeschaald worden als de droogte de komende anderhalve week aan blijft houden.

neerslagtekort nederland
Verloop van het neerslagtekort van 2018 tot nu toe. Met de verwachting voor de komende twee weken in het vooruitzicht benadert het jaar 2018 de 5% droogste jaren. (KNMI)

Aanhoudend warm in juli?

Kijken we naar de weersverwachting voor de lange termijn, dan zien we dat het warme weertype zeer waarschijnlijk blijft aanhouden. Wellicht gaan de temperaturen na de zeer warme zondag wat naar beneden, maar de kans op zomerse temperaturen tijdens de eerste dagen van juli blijft vrij groot. Dankzij uitlopers van het Azorenhoog richting de Noordzee en Scandinavië blijft de Europese weerkaart geblokkeerd.

De details (exacte positie hogedrukgebieden, windrichting) lijken te gaan bepalen of het voluit zonnig zomerweer blijft, of dat we een klein stapje terug moeten doen. In ieder geval lijkt de kans op een wisselvallige westcirculatie alvast zeer klein. Dat is positief nieuws voor alle liefhebbers van droog en warm weer.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken