Van waar komt de neerslag?

Op onze website spreken we veelal over periodes met neerslag. Meestal gaat het hier om regen of buien. Voor ons is het dan ook vrij normaal om deze meteorologische termen veelvuldig te gebruiken in de weersverwachtingen – weerberichten. Via onze mailbox kregen we dan ook snel de vraag van waar de regen nu precies vandaan komt. Op onderstaande infographic hebben wij een korte schets gemaakt van een waterkringloop. Wie nog vragen heeft, stel ze gerust in een reactie onderaan.

Van waar komt de neerslag?

van waar komt de neerslag

Infographic die de waterkringloop illustreert.

Zoals u opmerkt in bovenstaande foto wordt het zeewater opgenomen in de atmosferische setting. Hierdoor en samen met evapotranspiratie (verdamping van water uit de gewassen / planten) ontstaan de nodige wolken die zoet water ‘transporteren’. Het zout van het zeewater blijft achter op de bodem van de zee (in dit geval onze Noordzee).

Wanneer de buienwolk verdrinkt in de waterdruppels ..

Als de buien voldoende ‘zwaar’ worden, gaan ze neerslag produceren. In de winter meestal natte tot droge sneeuw en in de zomer meestal regen die gepaard kan gaan met onweer (meer informatie over het ontstaan van hevige buien). Bent u op zoek tijdens onweer / stormweer naar snelle en de meest correcte informatie? Vind ons leuk op Facebook en geniet van de laatste informatie rond het weer.