0

In het weerbericht wordt vaak gesproken over periodes met neerslag. Wij krijgen geregeld vragen wat meteorologische termen betekenen. Voor neerslag is het belangrijk om te weten hoe wolken worden gevormd en hoe uiteindelijk de regen naar beneden valt. Interessant detail, alle neerslag begint eerst als sneeuw omdat het in de bovenste luchtlaag steeds koud genoeg blijft. Richting het aardoppervlak wordt het dan warmer en transformeert de sneeuw naar regen.

Van waar komt de neerslag?

Neerslag wordt gevormd door het complex samenspel van zon en verdamping. Hierdoor en samen met evapotranspiratie (verdamping van water uit de gewassen / planten) ontstaan de nodige wolken die zoet water ‘transporteren’. Het zout van het zeewater blijft achter op de bodem van de zee (in dit geval onze Noordzee).

waterkringloop
Weergave van de waterkringloop

Wanneer een wolk te “zwaar” wordt

Als de buien voldoende ‘zwaar’ worden, gaan ze neerslag produceren. In de winter meestal natte tot droge sneeuw en in de zomer meestal regen die gepaard kan gaan met onweer. Wanneer waterdruppels bevriezen in een onweerswolk wordt er hagel gevormd. Bij het herhaaldelijk dalen en stijgen van bevroren waterdruppels kan de hagel in omvang groeien. Zo zorgen krachtige onweersbuien soms voor destructieve hagel.

https://www.youtube.com/watch?v=98LbVbsX2BM

Bent u op zoek tijdens onweer / stormweer naar snelle en de meest correcte informatie? Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van de laatste weerupdates tijdens (extreem) weer.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

14 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

3 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen