9 juni 2017 - 4 min. lezen 39 reacties

Wat een regen vanochtend! In België viel op veel plaatsen tussen de 5 en 15 millimeter en in Nederland zelfs tussen de 20 en 30 millimeter. De neerslag is meer dan welkom voor de droge natuur. De komende dagen gaat het kwik weer in de lift en komt ook de zon er vaker bij. We hebben een fraai weekend voor de boeg. Op zondag is het op veel plaatsen zomers warm. In de nacht naar maandag volgen onweersbuien, maar daarna herstelt het fraaie juniweer zich.

Stabilisatie van het weer op zaterdag

Na een heldere nacht met minima rond 10°C krijgen we zaterdag te maken met een uitloper van een hogedrukgebied. Er passeert in de bovenlucht echter nog wel een zwak warmtefront, maar door de hoge luchtdruk wordt alle neerslag eruit geperst. In de ochtend is het in de gehele Benelux zonnig. ‘s Middags zorgen de restanten van het warmtefront voor wat meer hoge bewolking in het westen van de Benelux. Wel blijft het overal droog.

De temperatuur klimt naar 19°C in de kustgebieden tot 25°C rondom Antwerpen. In de nacht naar zondag opklaringen en minima tussen 13 en 16°C.

zaterdag maxima
Maximumtemperaturen op zaterdag.

Zondag verloopt zomers, lokaal tropisch

De warmste dag van het weekend wordt de zondag. Na een strakblauwe start van de dag stijgt de temperatuur al snel. Bij een zwakke tot matige zuiden- tot zuidwestenwind wordt het 22°C op de Waddeneilanden tot plaatselijk 30°C, tropisch warm dus, in Belgisch Limburg. In het grootste deel van de Benelux komt het kwik boven de 25°C uit en kunnen we spreken van een zomerse dag.

Aan de kust treedt er in de tweede helft van de middag zeewind op en kan het enkele graden afkoelen. Opgelet voor de zonkracht, die is met een UV-index van 8 zeer hoog! Dat betekent dat het afgeraden wordt om met een onbeschermde huid langer dan 10 tot 15 minuten in de zon te gaan zitten.

zondag maxima
Maximumtemperaturen op zondag.

Buien verdrijven grootste warmte

De hoge temperaturen op zondag gaan echter niet zonder slag of stoot. Zoals zo vaak in dit soort situaties, ontstaan er boven Noord-Frankrijk in de loop van de middag stapelwolken die uitgroeien tot buien. ‘s Middags is er in de hele Benelux dan ook kans op een regen- of onweersbui. In de nacht van zondag op maandag ook nog altijd hier en daar buien met een kleine kans op onweer. Waar het accent van de neerslag komt te liggen, is nog lastig te zeggen. We blijven de ontwikkelingen in de gaten houden.

cape
De CAPE op zondag is met minder dan 100 J/kg laag te noemen. Toch is onweer niet uitgesloten bij enkele buien.

Vanaf maandag alweer herstel

Zodra de buienzone gepasseerd is, klaart het maandagochtend alweer deels op. In de middag is er een afwisseling van zon en dikkere stapelwolken. Vooral landinwaarts kan er een enkele regenbui ontstaan. In de kustgebieden blijft het droog. De wind is matig tot vrij krachtig en komt uit het westen. Daardoor geen hogere temperaturen dan 17 tot 22°C.

Wat volgt zijn een aantal fraaie dagen. Dinsdag komt de zon beter uit de verf. Enkel in het oosten van Nederland kan misschien nog een lokale bui vallen, maar deze zal amper neerslag van betekenis geven. Elders is het sowieso droog. De wind zwakt af naar zwak tot matig (2 of 3 Beaufort) en de temperatuur boekt een graadje winst: 18 tot 23°C.

Woensdag is het helemaal droog en zijn er flinke perioden met zonneschijn. In de middag ontstaan boven land wat vriendelijke stapelwolken, maar deze zullen de zon nauwelijks hinderen. Maxima tussen 20 en 26°C bij een zwakke westzuidwestenwind.

Ook donderdag speelt de zon een hoofdrol. Het weer lijkt sterk op dat van woensdag. Mogelijk boekt het kwik nog een graadje winst en wordt het 21 tot 27°C.

Onzekerheid: koelte of juist hitte?

Vanaf volgende week vrijdag neemt de temperatuurspreiding in de weermodellen sterk toe. De kans is groot dat hogedrukgebieden hun invloed blijven uitoefenen op het weer op de Benelux, alleen bepaalt de exacte locatie van het hogedrukgebied of het koel of juist warm wordt. Bij een positie van het hoog boven het Verenigd Koninkrijk krijgen wij dankzij een noordwestelijke aanvoer met vrij koele zeelucht te maken. Als het hoog echter zijn plek vindt boven Midden-Europa of zelfs boven Noord-Europa, dan wordt de stroming aflandig. In dat geval wordt het warm of zelfs heet.

Op dit moment lijkt vooral het Europese weermodel (ECMWF) voor de warmte te kiezen, terwijl het Amerikaanse model (GFS) voor koelte oftewel schaapscheerderskou gaat. We zullen moeten afwachten welk scenario uiteindelijk waarheid wordt.

pluim gfs
De pluim van GFS voor De Bilt (Midden-Nederland) toont vooral na volgende week donderdag een grote onzekerheid in temperatuur. Wel lijken de neerslagkansen vrij klein te blijven.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken