Zomerweer laat op zich wachten
De zomervakantie is gestart voor heel wat kinderen en jonge mensen. Traditioneel het begin van twee maanden feest en plezier afgewisseld met een (boeiende) vakantiejob. Het weer speelt een heel belangrijke rol de komende maanden om ons optimaal onze bezigheden te laten uitvoeren. Helaas kunnen we de komende 3-4 dagen niet spreken van een hoogzomers weerbeeld waarin het kwik vlotjes voorbij de 25 graden gaat en we regelmatig veel zon mogen verwachten.
Lagedruk blokkeert zomerweer
Ondanks enkele opstootjes van het hogedrukgebied nabij de Azoren (ten zuidwesten van Portugal) blijft ons West-Europees weerbeeld onderhevig aan een kleine maar venijnige depressiekern net ten noorden van Ierland. Dit systeem wordt gevoed door koude luchtmassa’s uit het noorden en warme luchtmassa’s uit het zuiden.
De positie is voor België en Nederland allerminst ideaal omdat we vaak terechtkomen in een noordelijke luchtstroming. In deze route worden veelal buien gegenereerd doordat het contrast met de zeewatertemperatuur (Noordzee) groot is. Denk maar aan de waterhozen van enkele dagen geleden boven de Waddeneilanden (zie onderstaande foto).
Zomerweer laat op zich wachten, ook in Europa
Door de positie van eerder genoemd lagedrukgebied en de opbouw van een stevige rug van hogedruk verderop de Atlantische Oceaan (richting Noord-Amerika) ontstaat een diepe trog met een noordelijke luchtstroming. Niet alleen België, Nederland en Luxemburg komen daardoor in een ongunstige positie te liggen, ook het zuiden van Europa kreeg de afgelopen dagen forse buien met onweer te verwerken (inclusief lagere temperaturen). Onderstaande weerkaart illustreert de koelere temperaturen op zowat het volledige Europees grondgebied.
Moeten we ons zorgen gaan maken omtrent het verdere verloop van de zomer 2014? Natuurlijk niet, want we zijn er nog maar net aan begonnen. Ik heb er goede hoop op dat het weerbeeld zich opnieuw kan herstellen met geleidelijk (en vaak de beste manier) hogere temperaturen. En zeg nu zelf, moet het echt 35 graden worden?
- Kom erbij op onze sociale media | NoodweerBenelux