24 juni 2022 - 3 min. lezen
86 reacties 86

De afgelopen dagen konden we al genieten van mooi zomerweer met zomerse temperaturen die vlot voorbij 20 of 25 graden klommen. Ook de rest van juni lijken de maxima steeds boven de kaap van 20 graden te zitten. Daarbij is er ruimte voor zon, maar ook voor af en toe een regen- of onweersbui.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Europese weersituatie

In de nacht van donderdag op vrijdag trok een uitgebreide regen- en onweerszone over de Benelux. Op onderstaande weerkaart van het KNMI ligt de Benelux nu duidelijk achter dat systeem in wat koelere lucht. Vanuit het westen naderen nog enkele buienlijnen. Op de Atlantische Oceaan liggen nog storingen, maar die bereiken ons pas zaterdag. Over een groot deel van het zuiden blijven de zomerse temperaturen aanwezig met zelfs temperaturen ruim boven 30 graden.

De Europese weerkaart van KNMI

Uitgebreide weersverwachting

Zaterdag start nog met opklaringen, maar geleidelijk wordt het overwegend zwaarbewolkt door de passage van een koufront. In de voormiddag kan daar al wat lichte regen uit vallen, maar in de loop van de namiddag ontstaan dan verschillende regen- en/of onweersbuien. De temperaturen liggen tussen 19 graden aan de Belgische Kust en 25 graden in het oosten van Nederland. Er staat een zwakke tot matige wind uit zuidelijke richtingen.

Zondag wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af en blijft het grotendeels droog. In de nacht van zondag op maandag is vooral in de oostelijke helft van de Benelux een bui of onweer mogelijk. De temperaturen klimmen opnieuw iets hoger naar maxima 19 à 22 graden. Het Duitse weermodel is beduidend frisser op zondag en toont ook meer neerslag.

Maxima op zondag
  • Zelf onze weerkaarten ontdekken? Dat kan HIER!

Ook op maandag en dinsdag wisselen wolken en opklaringen elkaar af, al zijn er op dinsdag beduidend meer wolken aanwezig. Lokaal is een bui mogelijk. Geleidelijk klimt het kwik opnieuw naar zomerse temperaturen met maxima tussen 20 en 25 graden. Er staat een zwakke tot matige wind uit zuidwestelijke richtingen.

Weersverwachting lange termijn

Vanaf woensdag lijken de weermodellen opnieuw te hinten op een opstoot van warme lucht uit het zuiden. Aan de voorzijde van een trog op de Atlantische Oceaan wordt lucht geïmporteerd vanuit Afrika. Daarbij kunnen de temperaturen opnieuw klimmen naar tropische waarden. Een lang leven lijkt dit niet beschoren want deze warmte-opstoot wordt in de loop van donderdag of vrijdagochtend verdreven door enkele regen- en/of onweersbuien.

In de weerpluimen worden deze opties ook goed vertegenwoordigd, zeker op woensdag en donderdag. Vanaf vrijdag wordt het beeld onzeker door de passage van onweersbuien zoals hierboven reeds vermeld, maar blijven de zomerse temperaturen wel aanwezig. De temperaturen lijken tussen 20 en 25 graden te blijven schommelen met af en toe een bui of onweer. Ideaal zomerweer zonder al te grote excessen voorlopig!

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken