22 juni 2022 - 4 min. lezen
72 reacties 72

De komende dagen lopen de temperaturen alweer op naar zomerse waarden, met donderdag als thermisch hoogtepunt. Plaatselijk tikken we dan opnieuw de tropische waarde van 30 graden aan. Op donderdag en vrijdag wordt er echter ook onstabiele lucht aangevoerd, waardoor de kansen op onweer in de Benelux flink toenemen. Plaatselijk kunnen die buien fel zijn, met veel neerslag, hagel en/of windstoten. In onderstaand artikel gaan we dieper in op de onweerskansen voor de komende dagen (23-24 juni 2022).

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Donderdag 23 juni 2022

Al enkele dagen wordt er door de weermodellen alweer een onstabiele weersituatie berekend voor komende donderdag en vrijdag. Op synoptisch vlak komen we dan geleidelijk aan in de warme sector te zitten ten westen van een hogedrukgebied boven Centraal-Europa. De stroming komt daarbij uit richtingen tussen zuid en oost, waardoor het kwik oploopt richting een zomerse 25-30 graden.

De bijhorende aanvoer van warme en vochtige lucht aan de oppervlakte, in combinatie met de sterke instraling, kan er voor zorgen dat er zich een thermisch lagedrukgebied vormt, waardoor de atmosfeer opnieuw onstabiel wordt. Dit zien we in de loop van donderdag gebeuren over de Benelux.

Donderdag verwachten we zomerse temperaturen van 25-30 graden.

De onweerskansen nemen in de loop van de dag dan ook toe. De CAPE zou kunnen oplopen tot 1000-1500 J/kg of plaatselijk net iets meer. De windschering ligt daarbij vooral rond 15-20 kts, waardoor de buienmodus single cell of pulse storms zou zijn. Concreet verwachten we daarom donderdag in de loop van de dag de vorming van enkele lokale regen- en onweersbuien verspreid over de Benelux. Enkele modellen suggereren echter ook de aanwezigheid van restbewolking (bijvoorbeeld ICON-D2), waardoor de temperatuur wat lager zou kunnen uitvallen en de kansen op (stevig) onweer wat verkleind worden.

Door gebrek aan grootschalige forcering, en de buien vooral getriggerd worden door de dagelijkse gang of orografische effecten, verwachten we dan ook dat de buien een zeer lokaal karakter zullen aannemen. Hoe meer naar het noorden toe van de Benelux, hoe lager daarbij de kans op onweer. Desalniettemin kan er bij de buien veel neerslag vallen en is er ook kans op hagel (tot 2 cm) en windstoten.

Donderdag neemt de kans op onweer toe in de Benelux. Het zou wel gaan om lokale fenomenen. Dit kaartje is indicatief.

Vrijdag 24 juni 2022

Ook donderdagnacht en vrijdag overdag zijn er onweerskansen. Donderdagnacht lijkt dit vooral voor het oosten van de Benelux het geval te zijn. Met maxima op vrijdag rond 20-25 graden zijn de temperaturen ook iets minder warm dan donderdag. Ditmaal stroomt er op grote hoogte echter wat koudere lucht over onze streken, met opnieuw een onstabiele atmosfeer tot gevolg. Bovendien is er nu wel grootschalige forcering mogelijk. De situatie is echter behoorlijk complex en vooral GFS komt op de proppen met behoorlijk wat neerslag.

Vrijdag kan er op meerdere plaatsen flink wat neerslag vallen.

De CAPE loopt op tot 500-1000 J/kg en de windschering ligt daarbij vooral rond 15-25 kts, waardoor de buienmodus eerder single cell of geclusterde multicells zou zijn. We verwachten (voorlopig) daarom vrijdag in de loop van de dag de vorming van grootschaligere regen- en onweersbuien in de Benelux. Opnieuw is het daarbij opletten voor veel neerslag, wat hagel en/of windstoten. Vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag wordt het dan stilaan droger vanaf het zuidwesten. Deze situatie zal echter nog bevestigd moeten worden.

Yoni

Door Yoni

Afgestudeerd geograaf aan de KULeuven en doctorandus binnen klimatologie/glaciologie aan de VUBrussel. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral bezig met het schrijven van artikels en het programmeren van tools om bepaalde weerelementen te voorspellen.


Verder lezen

Alles bekijken

De invloed van het weer op Formule 1

2 dagen geleden - 5 min. lezen
27

Donderdag regen en veel wind, maar hoeveel?

20 februari 2024 - 4 min. lezen