8 september 2019 - 3 min. lezen
1 reacties 1

Mensen associëren gladheid logischerwijs vooral met het winterseizoen, dat is namelijk het jaargetijde waarin sneeuw, ijzel, ijsregen en hagel het vaakst voorkomen. Deze koude neerslagvormen zetten zich af op de wegen en vormen daarmee een gladde, ijzige laag waardoor het slipgevaar groot is. Minder bekend is echter de zogenaamde zomergladheid. Hoewel deze minder vaak voorkomt dan haar winterse soortgenoot, is ze zeker net zo gevaarlijk. Maar wat is die zomergladheid nu precies en hoe ontstaat dit verschijnsel?

Regen na droogte

Om na te gaan hoe zomergladheid ontstaat, moeten we eerst kijken naar wat er op het wegdek plaatsvindt. Voertuigen die over een weg rijden, veroorzaken als gevolg van de druk die de banden op het wegdek uitoefenen, een licht schurend effect. Door deze schuring schieten minuscule stukjes rubber los van de banden, deze komen dan op de weg terecht.

Ook gebeurt het regelmatig dat er olie uit auto’s of vrachtwagens lekt. Ten slotte waaien er stofdeeltjes uit de bermen op het wegdek. Alles bij elkaar betekent dit dat een weg continu bevuild wordt. Dit is een normaal verschijnsel. De afvoer van vuilresten vindt plaats als het regent, ook dat is heel gebruikelijk.

Het wordt echter pas problematisch als de bevuiling voor langere tijd niet afgevoerd wordt. Dan kunnen bovengenoemde olie-, stof- en rubberresten zich ongestoord blijven ophopen, waardoor er zich een donkerbruine laag vuil op het wegdek vormt. Wanneer dit het geval is, zorgt een plotselinge regenbui ineens niet meer voor de afvoer van het vuil, maar zuigt het vuil zich juist vast aan deze laag. Het gevolg is dan een vieze, zeer kleverige laag. In vaktaal wordt dit soms ook wel ‘mayonaise‘ genoemd. Het is deze laag die verraderlijke gladheid veroorzaakt.

Het spreekt voor zich dat deze omstandigheden zich met name in het droge seizoen voordoen. Vandaar dat de naam zomergladheid toegepast wordt.

zomergladheid
De vuillaag op het wegdek die na een lange droge periode ontstaat. Zodra het gaat regenen, wordt deze laag spekglad en werkt deze zomergladheid in de hand.

Alleen zomergladheid in de zomer?

Velen zullen zich nu afvragen: komt zomergladheid dan echt enkel in het zomerseizoen voor? Het antwoord is: nee. Zomergladheid kan ondanks zijn naam in elk seizoen voorkomen, mits het gedurende een lange tijd droog is. Zodra het na een lange droogteperiode weer gaat regenen, ontstaat de kleverige ‘mayonaise’.

Rijtips tijdens gladde wegen

Het vervelende aan zomergladheid, is dat mensen het niet verwachten en daardoor wel eens totaal verrast worden. Dit maakt de schrikreactie bij mensen extra groot, waardoor het risico bestaat dat men rare manoeuvres gaat maken. Dit vergroot weer de kans op ongelukken. Soms is zomergladheid echter wel zichtbaar: het lijkt alsof er een schuimlaag bovenop het asfalt ligt.

Merkt u dat het ineens begint te regenen, terwijl er twee weken lang geen druppel is gevallen? Pas dan uw rijstijl direct aan! Houd meer afstand tot uw voorligger en verlaag uw snelheid. Let vooral op in de bochten: dit zijn plekken waar extra wrijving tussen band en wegdek plaatsvindt en er zich dus meer rubberresten kunnen ophopen tijdens een droogteperiode. Hier is het slipgevaar dus nog groter.

  • Bij zomergladheid kan en mag er niet gestrooid worden. Bij wintergladheid wel. Maar dat is niet zomaar even gedaan: er treedt een heel protocol in werking bij gladheidsbestrijding in de winter.
slip
Het slipgevaar bij zomergladheid is erg groot. Het is aan te raden uw rijstijl onmiddellijk aan te passen wanneer het gaat regenen.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

18 minuten geleden - 6 min. lezen
10

Natte lente na een El Niño-winter

3 dagen geleden - 7 min. lezen