0

Na een langere periode van droogte kan je zin hebben om buiten eens goed diep adem te halen wanneer het dan zachtjes begint te regenen. Je zintuigen staan op scherp en je merkt dan ook onmiddellijk dat het zalig ruikt. Het is alsof elk grassprietje, elk blaadje, elk bloempje uit dankbaarheid voor het hemelwater zich heeft omhult met een extra wolkje ‘parfum’, zelfs de droge stenen hebben een speciale geur. Deze geur heeft een naam: petrichor.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

De zoete geur van viooltjes in de lente na een malse regenbui.

Van waar komt de naam petrichor?

Als je onmiddellijk weet wat ik bedoel, dan heb je zeker deze ‘odeur’ al geroken. Het is de geur die ontstaat wanneer de regen op droge aarde,stenen en planten valt. Deze geur is het meest intens vlak na de eerste regenbui na een lange periode zonder regen. De meeste mensen houden intuïtief van deze geur, dit komt doordat onze voorouders nog heel afhankelijk waren van het broodnodige hemelwater om de gewassen te laten groeien. De geur zit dus als het ware in ons gemeenschappelijk ‘geurgeheugen’ en geeft ons een instant goed en blij gevoel.

  • Wil je stressvolle situaties vermijden? Deze Aroma Diffuser kunnen we aanraden om een heerlijk geurtje los te laten die naast ontspannende effecten ook zorgt voor helende eigenschappen.

Het woord petrichor is de samenstelling van twee Griekse woorden. Het eerste woord ‘petra’, dat steen of rots betekent. Het tweede woord ‘ichor’, dat het bloed van de Olympische goden betekent in de Griekse mythologie.

Het waren 2 onderzoekers: Joy Bear en Roderick G.Thomas (verbonden aan ‘The Institute of Technology in Massachusetts) die in 1964 het petrichor-effect voor het eerst geïntroduceerd en onderzocht hebben. Ze kwamen tot de vaststelling dat een regendruppel afgevlakt wordt wanneer die de bodem raakt. Hierna rijzen kleine belletjes op uit de ondergrond, die een tijdje daarna openbarsten in de lucht. Zo kunnen uiteindelijk (afhankelijk van de snelheid van de regendruppels en de eigenschappen van de ondergrond) aerosolen ontstaan. Een aerosol is een mengsel van stofdeeltjes of vloeistofdruppels in een gas. Wolken en mist zijn voorbeelden van aerosolen.

De geur ‘petrichor’ ontstaat dus als regen zich mengt met bepaalde stofjes. Alle planten geven stofjes af in een langere, droge periode (als ze de groei van zaden en jonge plantjes willen vertragen). Deze stofjes hopen zich dus langere tijd allemaal op aan de grond (onder de planten, op de aarde, op stenen, op rotsen,…). Dit alles wordt ook nog vermengd met geosmine. Dit is een organische verbinding die wordt geproduceerd door bepaalde op en in de grond levende micro-organismen. Geosmine is een alcohol dat verantwoordelijk is voor de aardse smaak van bijvoorbeeld rode bietjes.

  • Liever iets goedkoper de rust in huis halen? Sensahome heeft ook deze Aroma Diffuser in haar gamma met zeer goede eigenschappen.

Als er dan een zachte regenbui valt, komen er dus hele kleine luchtbelletjes vanuit de grond omhoog die zich hiermee vermengen. Na een tijdje barsten deze als het ware open en wanneer deze geurmoleculen dan je neus bereiken, ruik je de geur van de regenbui : petrichor.

The beauty of life is in each precious moment. Stop and smell the roses!

Grand Cru onder natuurgeuren

Dit was de wetenschappelijke uitleg in een notendop over ‘De Grand Cru’ van de natuurgeuren, genaamd petrichor. Het is een geur die je niet zo vaak ruikt, desondanks herkennen veel mensen hem meteen. Als er na een lange, drogere tijd zachte regen valt, kun je genieten van dit speciale, aardse parfum. Profiteer ervan want deze geur is vluchtig en snel weer verdwenen. Net omdat het eerder zeldzaam is levert het dus een intense ‘geur’-ervaring op.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken