22 juli 2020 - 5 min. lezen 3 reacties

Het orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan ging dit jaar vroeg en krachtig van start. Verschillende stormen beukten al op de Amerikaanse kust, zoals tropische storm Fay in de buurt van New York. Ook nu zijn er weer een aantal actieve tropische stormen die Amerika bedreigen. Waar de meeste tropische stormen eerder in 2020 boven open water bleven, lijken deze toch naar bewoond gebied te trekken…

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Verstoring in de Golf van Mexico wint aan kracht

Laten we eerst kijken naar de activiteit boven de Atlantische Oceaan.

We vinden daar op dit moment twee actieve systemen. Eén ligt boven de Golf van Mexico en de ander ligt op de Atlantische Oceaan tussen West-Afrika en Zuid-Amerika.

De situatie boven de Atlantische Oceaan op woensdag 22 juli rond 15u Benelux tijd. Er zijn twee tropische systemen actief. (NHC)

De verstoring (“Disturbance 1” op de kaart hierboven) tolt al een tijdlang rond boven het warme zeewater van de Golf van Mexico. Dat is op dit moment zeer warm met temperaturen rond 30°C. Ook de windschering is vrij laag. Dat is gunstig voor de organisatie van de buien rond de kern. De verwachting is dan ook dat de verstoring op zijn weg naar het west-noordwesten verder zal aansterken.

  • Onderzoek enkele forse tropische stormen en orkanen tot 2006 in dit boek.📖
De kern van het tropisch lagedrukgebied ligt nu middenin de Golf van Mexico. Het zeewater is daar erg warm, daardoor kan de depressie zich voeden.

Waarschijnlijk zal hij dan aan land gaan in de Amerikaanse staat Texas op donderdag 23 of vrijdag 24 juli. De kans dat het systeem doorgroeit tot tropische depressie wordt door het Amerikaanse ‘National Hurricane Center’ (NHC) geschat op 40 procent voor de komende 48 uur.

Tropische storm Gonzalo trekt naar Benedenwindse Eilanden

Het andere actieve tropische systeem is sinds vanmiddag, 22 juli, reeds een officiële tropische storm en heeft daarom de naam Gonzalo gekregen.

Gonzalo kan voorlopig nog verder aansterken boven het warme oceaanwater. Zijn trekrichting is westwaarts en dat is geen goed nieuws voor de Kleine Antillen. Daar liggen onder andere de eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao die behoren tot het Koninkrijk der Nederlanden.

De eilandbewoners daar mogen zich opmaken voor veel wind en regen. Waarschijnlijk arriveert de tropische storm daar in de nacht van zondag 26 juli. De precieze koers en timing zijn echter nog onduidelijk, want het is moeilijk om dit al zo ver van tevoren met zekerheid te kunnen zeggen.

Mocht het systeem tot een orkaan uitgroeien is dit de zuidelijkste orkaan op de Atlantische Oceaan sinds 2004. Toentertijd was dit Ivan.

De verwachte trekrichting van tropische storm Gonzalo. Volgens de meest recente verwachting zal deze rond zondag als tropische storm langs de Benedenwindse eilanden trekken. Daarna buigt de tropische storm af richting Amerika.

Vroege activiteit duidt op actief orkaanseizoen

Tropische storm Gonzalo is best uitzonderlijk; nog nooit werd er zo vroeg in het seizoen een zevende tropische storm gevormd. De metingen hiervan vinden al plaats sinds 1851. Het oude record stond tot vandaag op naam van 2005, toen tropische storm Gert zich vormde op 24 juli. Het record is dus twee dagen eerder gezet.

Dit is niet het eerste record dat het orkaanseizoen van 2020 vestigt. Eerder gingen tropische stormen Cristobal, Edouard en Fay al de boeken in als respectievelijk de vroegste derde, vijfde en zesde tropische storm gevormd in het Atlantische Bassin. Nu is er dus een vierde record geregistreerd.

Over het algemeen is de regel dat als er tropische stormactiviteit is vóór augustus, dat het orkaanseizoen actief zal zijn. Het NOAA had al zijn verwachtingen uitgesproken over het mogelijk actieve Atlantische orkaanseizoen van 2020. De huidige activiteit bevestigt nog maar eens dat deze verwachting een zeer grote kans van slagen heeft.

Op dit moment staat 2005 bekend als het jaar met het actiefste Atlantische orkaanseizoen, maar 2020 loopt tot nu toe dus nek-aan-nek.

Tropische storm Douglas trekt als orkaan verder naar Hawaï

Ook aan de andere kant van het Amerikaanse continent is het momenteel onrustig. Daar kwam de afgelopen dagen ook een tropische storm tot ontwikkeling. Douglas is de naam. Voor de ‘Eastern Pacific’ (het oostelijke deel van de Stille Oceaan) is Douglas de vierde tropische storm van het seizoen. Qua timing past dit in een gemiddeld orkaanseizoen voor die regio.

De storm begeeft zich in noordwestelijke richting. De zeewatertemperatuur is hoog en de windschering neemt de komende dagen eerst nog af tot waarden rond slechts 5 knopen. Beide factoren zijn gunstig voor de doorgroei van Douglas. Daarom wordt er verwacht dat Douglas snel een orkaan wordt.

Waarschijnlijk bereikt hij donderdagavond 20u (Benelux tijd) zijn maximale sterkte. Met windsnelheden tot 170 km/u en uitschieters naar meer dan 200 km/u valt Douglas binnen de tweede categorie op de schaal van Saffir-Simpson.

Daarna trekt de orkaan al afzwakkend verder naar het noordwesten. Het pad ligt op ramkoers met de archipel Hawaï. Daar komt Douglas als storm aan land rond zondagochtend 26 juli (lokale tijd). Daarbij lijkt het grootste en meest bevolkte eiland het hardst getroffen te worden. Naast windstoten tot zo’n 130 km/u kan het eiland ook rekenen op regentotalen tot 350 mm.

Tropische storm Douglas wint de komende dagen flink aan kracht. Hij trekt als orkaan verder naar Hawaï en kan daar voor flinke schade zorgen.

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken