9 juli 2021 - 4 min. lezen
102 reacties 102

Een stabiele zomerse periode hebben we deze maand nog niet gehad. Ook de komende week zit dat er naar alle waarschijnlijkheid niet in. Verschillende hoogtelaagjes en troggen vinden gemakkelijk de weg naar de Benelux met wisselvallig weer, maar met temperaturen rond of net iets onder normaal.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Situatie op de weerkaarten

Op de Europese weerkaart van deze ochtend zien we een hogedrukgebied boven het oosten van Europa. Aan de westflank ervan wordt door WAA zeer warme lucht aangevoerd. De temperaturen kunnen daar klimmen tot lokaal 35 graden. Boven onze hoofden is het andere koek. Een zwakke luchtdrukgradiënt zorgt voor weinig beweging in de atmosfeer. De luchtdruk is relatief hoog (tussen 1020-1025 hPa), maar echt warm wordt het niet. De oorzaak is te vinden in een gesplitste straalstroom (met daardoor ook een geblokkeerd patroon).

Via de zuidelijke tak van de straalstroom worden komende dagen verschillende hoogtelaagjes afgevuurd richting onze contreien. Deze hoogtelagen brengen koelere bovenluchten mee, wat resulteert in wisselvallig weer. Zaterdag levert zo een hoogtelaag in de loop van de dag opnieuw enkele stevige buien op. Ook de dagen erna passeren nog verschillende hoogtelaagjes door die zuidelijke actieve tak van de straalstroom. Pas tegen midden juli zijn er signalen op een drogere en mogelijk ook een zachtere periode.

De straalstroom organiseert zich opnieuw en vaart een noordelijkere koers. Op die manier kan een uitloper van het Azorenhoog ons geleidelijk droger en ook zachter weer bezorgen. Dit zou een verandering van een hardnekkig weerpatroon kunnen inluiden voor de rest van juli, maar zoals zo vaak met deze veranderingen is het lastig in te schatten of dit ook goed gaat lukken.

Weersverwachting komende dagen

De weersverwachting voor de komende dagen ziet er dan ook niet echt rooskleurig uit door het komen en gaan van hoogtelaagjes die vooral in België en het zuiden van Nederland neerslag opleveren. Het eerste hoogtelaagje wordt zaterdag verwacht. Vanuit het zuidwesten wordt het geleidelijk bewolkt en regenachtig. In de loop van de namiddag kan er zelfs een donderklap weerklinken. Hoe noordelijker in de Benelux, hoe droger. De temperaturen scoren niet al te hoog met maxima tussen 18 en 23 graden.

Zondag krijgen we dan even een adempauze. We krijgen een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen met een lokale bui. Deze keer vooral in het noorden van Nederland. De temperaturen liggen daarbij tussen 18 en 22 graden.

Maandag komt een tweede hoogtelaagje opzetten met opnieuw toenemende wisselvalligheid vanuit het westen. Ook hier is het opnieuw vooral aan België en het zuidelijke deel van Nederland. Hoe noordelijker (oostelijker), hoe droger. Maandag kunnen de temperatuur aan de voorzijde van het hoogtelaagje nog klimmen naar lokaal 25 graden, dinsdag is dat te hoog gegrepen. De temperaturen schommelen dan van 18 graden in België tot 23 graden in Nederland. De precieze positie van het hoogtelaagje is nog onzeker en daarmee ook dus de temperaturen.

Ook op woensdag en donderdag zijn nog enkele buitjes mogelijk, maar dan zou het geleidelijk aan toch iets droger moeten worden door een uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren.

Weerbericht voor de lange termijn

Het werd hierboven al even vermeld, maar tegen midden volgende week komt een uitloper van het Azorenhoog geleidelijk voor droger weer zorgen. Afhankelijk van de precieze positie van deze rug wordt het volledig droog of blijft er een kleine kans op enkele buien. De weerpluim van het Europese weermodel gaat alleszins voor een duidelijke verdroging van de weerkaarten met geleidelijk ook oplopende temperaturen richting 25 graden. Het wisselvallig weer zou hiermee ook verdwijnen.

Echter is dit nog steeds allemaal in de onbetrouwbare termijn en zijn het slechts signalen. De komende dagen zou hier meer duidelijkheid over moeten komen! Wordt dus ongetwijfeld vervolgd…

Weerpluim van het Europese weermodel

Sommige linkjes bevatten affiliate

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken