150

De komende dagen blijven we onder invloed van lagedrukgebieden. Door de aanwezigheid van koude bovenluchten verkeren we bovendien ook in onstabiele luchtmassa’s waardoor we regelmatig stevige maartse buien mogen verwachten, die gepaard kunnen gaan met korrelhagel en zelfs een donderklap. Vooral op zaterdag wordt het ook opnieuw onstuimig met veel wind. In de loop van volgende week zou het weerbeeld stilaan stabiliseren door de opbouw van een hogedrukgebied. We blijven wel in de polaire lucht, waardoor de temperaturen geen hoge toppen zullen scheren en ‘s nachts neemt de kans op nachtvorst opnieuw toe.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Wisselvallig weekend met stevige maartse buien

Dit weekend blijven we onder invloed van wisselvallig weer. De straalstroom is nog steeds erg actief en ligt in onze buurt, waardoor we ook opnieuw veel wind mogen verwachten, vooral op zaterdag. We vertoeven echter aan de koude kant van de straalstroom en daardoor hebben we ook te maken met koude bovenluchten. Door het scherpe contrast tussen de temperaturen aan de grond en hogerop in de atmosfeer kunnen er ook makkelijk pittige buien ontstaan. Dat zijn typische maartse buien, met niet alleen plensbuien, maar ook korrelhagel en zelfs een donderslag. De kans dat we de komende dagen regenbogen en spectaculaire buienluchten zullen spotten is dan ook zeer groot. Dynamisch weer dus!

Koude bovenluchten op zaterdag zorgen voor een onstabiele atmosfeer, waarin makkelijk buien kunnen ontstaan.

Veel wind en felle maartse buien op zaterdag

Zaterdag trekt in de vroege ochtenduren een actief koufront van west naar oost over de Benelux. Tegelijkertijd spant de wind ook aan. Vooral tijdens de passage van het koufront kunnen er felle windstoten optreden tot 90 à 100 km/u, in de kustgebieden zelfs nog iets meer. Achter het koufront zit er onstabiele polaire lucht, waarin door de koude bovenluchten nog makkelijk buien kunnen ontstaan.

Lees in dit artikel meer over de windstoten op zaterdag.

Na een tijdelijke droge periode met wat opklaringen zullen er dus later opnieuw buien ontstaan die pittig kunnen zijn en gepaard kunnen gaan met korrelhagel en zelfs onweer. Over het noorden van Nederland passeert eveneens een occlusiefront met buiige regen. Overdag staat er daarbij nog steeds een vrij krachtige tot krachtige wind op veel plaatsen. In Nederland en vooral op de Wadden kan er bij momenten zelfs een harde wind komen te staan. De maxima liggen tussen 6 en 10°C. Op de Hoge Venen is het koeler, daar kan de neerslag ook winters worden.

Rustiger op zondag

Op zondag schuift de depressie verder door naar het oosten en stabiliseert het weer ietwat, door een binnenschuivende rug van hogedruk. Er passeert nog wel een buienlijn, waarbij verspreid nog enkele buien mogelijk zijn, maar de buien zullen wellicht minder talrijk en intens zijn dan op zaterdag. Op de Hoge Venen kan het opnieuw gaan om winterse buien. Het weerbeeld zal over het algemeen ook rustiger verlopen, met iets minder wind in vergelijking met zaterdag. Er staat dan nog een matige tot vrij krachtige westenwind in het binnenland en een vrij krachtige tot krachtige wind in de kustgebieden. Het kwik stijgt tot maximaal 8 à 9°C.

Stilaan droger door opbouw van hogedruk

Begin volgende week schuift een uitloper van het Azorenhogedrukgebied stilaan richting onze contreien. Aan de oostelijke flank daarvan wordt er aanvankelijk wel nog licht onstabiele lucht aangevoerd in een glijbaan van polaire lucht uit het noordwesten. Zowel maandag als dinsdag zijn er dus nog enkele buien mogelijk, vooral op maandag. Later op de week zou de gunstige werking van het hogedrukgebied ervoor zorgen dat het stilaan droger wordt.

We blijven wel zitten aan de oostelijke flank van het hogedrukgebied, waardoor de temperaturen niet al te hoog zullen oplopen. De luchtstroming zal immers noordelijk tot noordoostelijk worden. Dat betekent dat ook de kansen op nachtvorst opnieuw zullen toenemen. Dat blijkt duidelijk uit de temperatuurpluim. Overdag zouden de temperaturen dan schommelen tussen 6 en 8°C.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Opgelet!

Flinke storm mogelijk tijdens Sinterklaasnacht

1 dag geleden - 5 min. lezen
Goed nieuws voor de wintersporters

Sneeuwdump in de Alpen. Ontdek waar en wanneer?

2 dagen geleden - 5 min. lezen
7

Volgende week winters met sneeuw?

2 dagen geleden - 4 min. lezen