6

Na de storm op donderdag 11 maart met lokaal windstoten tot bijna 130 km/u over de westelijke regio’s van Nederland en bijna 110 km/u in Antwerpen (Stabroek) moeten we ons komende 24 uur opnieuw schrap zetten voor een bijzonder onstuimig weerbeeld. De straalstroom ligt nog steeds gunstig om een fors windveld te veroorzaken in de Benelux. Daarenboven is de atmosfeer behoorlijk onstabiel waardoor er hevige buien ontstaan met alles erop en eraan. We denken in de eerste plaats aan korrelhagel en onweer. Ontdek de weersverwachting voor zaterdag 13 maart 2021 in onderstaande weerupdate.

Pittige passage buienlijn

In de nacht van vrijdag op zaterdag trekt de wind geleidelijk opnieuw aan tot vrij krachtig over een groot deel van de Benelux. Een koudefront maakt in de ochtend de oversteek van west naar oost over de Benelux. Diverse fijnmazige weermodellen berekenen forse windstoten op dit front. Mogelijk piekt de wind opnieuw naar 80 tot lokaal 100 km/u. Mogelijk resulteert dat opnieuw in stormschade. In de loop van de voormiddag trekt de actieve buienlijn weg naar Duitsland. Daarachter verschijnen (brede) opklaringen waarin nieuwe buien tot stand komen.

Veel wind en onweerachtige buien

Wie dacht dat het na de passage van de buienlijn in de ochtend gedaan was, komt bedrogen uit. Een nieuwe lading buien komt opzetten vanuit het westen. Deze kunnen vooral in het binnenland van België en Nederland gepaard gaan met onweerachtige verschijnselen. We bevinden ons namelijk in polaire lucht waarbij de zon zorgt voor opbouw van CAPE. Samen met een snipverkouden bovenlucht een klassiek recept voor maartse buien in 2021.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken