782

“April doet wat ie wil!” luidt de alom bekende weerspreuk. En dat zullen we volgende week merken ook. Vanuit het noorden komt een diepe arctische luchtstroming op gang en dat zal ervoor zorgen dat er koude lucht wordt aangevoerd naar onze streken. We krijgen, na een droog weekend, volgende week dan ook koud voorjaarsweer met aprilse grillen. Door het scherpe contrast van het relatief warme Noordzeewater met zeer koude bovenluchten zullen er pittige voorjaarsbuien worden getriggerd die bovendien winters van aard kunnen zijn. In de Ardennen valt er sneeuw van betekenis die ook kan blijven liggen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Van zomers naar licht winters weer

Het jaar 2021 kenmerkt zich tot nog toe als een jaar van extremen. In februari maakte het weer bokkensprongen en evolueerden we van vriesweer naar temperaturen tot 20°C. Eenzelfde scenario zal zich de komende dagen voltrekken, maar dan in omgekeerde richting. Op dinsdag en woensdag haalden we op sommige plaatsen nog de zomerse kaap van 25°C en dit terwijl het komende week opnieuw ronduit koud zal worden met aprilse grillen en zelfs sneeuw! Een zeer typisch voorjaarsscenario met de maand april die typisch fungeert als scharnier tussen de winter en de zomer.

Droog weekend

Een hogedrukgebied nabij de Britse eilanden beïnvloedt ons weer nog gunstig tijdens het weekend, met overwegend droog weer. In een noordelijke luchtstroming wordt er wel relatief koele en vrij vochtige lucht aangevoerd, waardoor de temperaturen niet al te hoog zullen oplopen en we ook vaak rekening moeten houden met Noordzeebewolking. Op zaterdag liggen de temperaturen tussen 7 en 13°C, op zondag tussen 8 en 11°C.

Volgende week koud voorjaarsweer met aprilse grillen en sneeuw

Volgende week krijgen we een heuse weeromslag en wordt het wisselvallig en ronduit koud voor de tijd van het jaar. Het hogedrukgebied boven de Britse eilanden trekt zich namelijk terug naar het westen en op die manier komt er een diepe noordelijke tot noordwestelijke arctische luchtstroming op gang. Achter het koufront dat maandagochtend over de Benelux zal trekken wordt er vervolgens zeer koude lucht aangevoerd, ook op hoogte, met zelfs temperaturen tot -40°C op 5 kilometer hoogte!

Een uitstroom van arctische lucht zal ervoor zorgen dat we koud voorjaarweer met aprilse grillen mogen verwachten.

Pittige voorjaarsbuien

Het contrast tussen deze koude bovenluchten en het warme Noordzeewater zal ervoor zorgen dat er regelmatig ook pittige voorjaarsbuien kunnen ontstaan met alles erop en eraan. De buien kunnen gepaard gaan met onweer, korrelhagel en kunnen ook (smeltende) sneeuw bevatten. De temperaturen aan de grond zullen ook een flinke stap terug zetten, met temperaturen die nauwelijks boven de 5°C zullen uitkomen. ‘s Nachts groeit de kans op nachtvorst. Vorstgevoelige plantjes worden dus best nog even afgeschermd!

Sneeuw in de Ardennen

Zowel op maandag als dinsdag mogen we dan ook verschillende buienstraten verwachten met winterse buien. Door de koude bovenluchten en de lage temperaturen zal het bij pittige buien dan ook niet uitgesloten zijn dat er tijdelijk een sneeuw- of hagellaagje kan komen te liggen (dat weliswaar snel zou wegsmelten door de relatief warme bodemtemperaturen). In de Ardennen, en zeker op de Hoge Venen, zal het koud genoeg zijn voor een sneeuwdek van betekenis. Tegen dinsdag kan er op de hoogste toppen zelfs makkelijk 10 tot 15 cm sneeuw komen te liggen. Rasechte aprilse grillen dus!

Wat brengt de (middel)lange termijn?

De temperatuurpluim laat duidelijk zien dat we overschakelen op een winters weertype met temperaturen die ondermaats zijn voor april. Er zijn ook duidelijke indicaties voor nachtvorst. De kans op nachtvorst blijft aanhouden de komende 14 dagen. Het ziet er niet meteen naar uit dat we snel zullen terugkeren naar een zomerse episode met temperaturen boven 15°C. In het tweede deel van de week zou het wel iets minder koud worden, met temperaturen tussen 5 en 10°C.

Eén ding is zeker: we gaan volgende week kunnen genieten van prachtige fotogenieke buienluchten met diepblauwe luchten, afgewisseld met prachtige cumulonimbi, hagelgordijnen en ook regenbogen! Alleszins mijn favoriete weertype!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken