322

De komende dagen is er van winter geen sprake meer. Integendeel, met kwikstanden die kunnen oplopen naar waarden tussen +15 en +20°C zal het aanvoelen als (uitzonderlijk) vroeg lenteweer. De lentetemperaturen staan in schril contrast met het weer van afgelopen weekend, toen het lokaal nog tot strenge vorst kwam tijdens de nachten… Het weer maakt grote bokkensprongen, en de kans is groot dat we ook opnieuw evolueren richting een warmterecord.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Uitzonderlijk vroeg lenteweer

Subtropische lucht uit Afrika

De volgende dagen evolueren we naar uitzonderlijk vroeg lenteweer. Onder impuls van een strakke zuidelijke stroming wordt er zeer zachte lucht aangevoerd van subtropische oorsprong. Deze lucht is rechtstreeks afkomstig van Noord-Afrika, waardoor er ook opnieuw Saharazand tot bij ons zal kunnen geraken. Vooral op maandag verwachten we de hoogste concentraties in de Benelux. Mogelijks zou er door de afname in zonne-instraling ook een beperkt effect zijn op de maximumtemperaturen.

  • In dit artikel gaan we dieper in op het Saharazand. Mogelijk een spectaculaire zonsondergang op maandag!
Een strakke zuidelijke stroming voert subtropische lucht aan van over Afrika.

Lentetemperaturen van +15°C en meer

Uitzonderlijk zacht voor eind februari

Tijdens het weekend en begin volgende week verwachten we lentetemperaturen van +15°C en meer. Daarmee is het toch wel zo’n 10°C té warm voor deze tijd van het jaar. Normaal gesproken hebben we nu recht op zo’n 6 à 7°C. Deze zachte temperaturen staan in schril contrast met de winterse episode van vorige week, toen we op veel plaatsen ‘s nachts nog stevige vorst haalden. Indrukwekkend!

De komende week (22 februari tot 1 maart) ligt de temperatuuranomalie t.o.v. normaal gemiddeld tussen 3 en 6°C volgens ECMWF.

Gesluierde zon

Op zaterdag zal de zon nog vergezeld zijn van veel hoge sluierbewolking. Die zal echter geen afbreuk doen op de temperaturen. Zowel op zaterdag als zondag komen de maxima uit rond 15 à 16°C op veel plaatsen. Maandag zou de passage van het Saharastof er wel eens voor kunnen zorgen dat de lucht er wat wazig kan uitzien. De temperaturen klimmen dan nog een graadje hoger, richting 16 à 17°C. Of het Saharastof een effect zal hebben op de maxima is nog onzeker.

Brengt het uitzonderlijk vroeg lenteweer temperatuurrecords?

Ook volgende week houdt het uitzonderlijk zacht lenteweer aan. Het thermisch maximum verwachten we op woensdag. Dan zouden de temperaturen kunnen uithalen naar waarden richting 18°C of misschien zelfs meer. De kans dat er komende week temperatuurrecords gaan sneuvelen is dan ook groot. Dagrecords zullen we naar alle waarschijnlijkheid wel breken, maar of we ook all-time records zullen halen moeten we nog afwachten.

Dagrecords 20 tot en met 25 februari
Ook volgende week houden de uitzonderlijk zachte lentetemperaturen aan.
Aan de westelijke flank van het Eurohoog wordt zeer zachte lucht aangevoerd.

Droog

Wat verder ook opvalt: er staat ons niet alleen een zachte periode te wachten, maar het blijft ook lange tijd droog. De komende 7 tot 10 dagen lijkt er namelijk weinig of geen neerslag van betekenis te vallen. Zou dit de voorbode zijn van het zoveelste droge voorjaar?

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

3 dagen geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

5 dagen geleden - 2 min. lezen