28 maart 2023 - 3 min. lezen
43 reacties 43

De lente heeft het niet onder de markt dit jaar. De ene na de andere regenzone passeert de revue, er staat veel wind, en de temperaturen bereiken nog geen echt hoge waardes. Dit is goed nieuws voor onze watervoorraden die al lang niet meer zo goed gevuld waren in deze tijd van het jaar. Ook de komende 10 dagen wordt het niet echt lenteweer. De posities van de hoge- en lagedrukgebieden zitten vast in een winterse setting. Zijn dit nog gevolgen van de Sudden Stratospheric Warming?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Gevolgen van SSW

In februari vond een dubbele Sudden Stratospheric Warming plaats, die nog steeds effecten heeft op ons weer. Begin maart vond een grootschalige doorsijpeling plaats (linkse pijl hieronder) met daardoor koud weer in een groot deel van Europa. Dat komt omdat wanneer het signaal de onderste luchtlagen bereikt, vorming van hogedruk in het Hoge Noorden bevorderd wordt, wat dan weer een uitstroom van koude lucht naar lagere breedtegraden in de hand werkt. Nu, eind maart, zien we een tweede, maar wel meer beperkte, doorsijpeling die mogelijk bijdraagt tot een grotere kans op kouder weer begin april.

Vooral de tweede SSW heeft invloed gehad tot in de onderste luchtlagen van de troposfeer (doorsijpeling) (stratobserve.com).

Eerst zacht, dan wisselvallig einde van de week

Voorlopig is het eerder rustig weer in de Benelux aan de oostflank van het IJslandlaag. De aangevoerde lucht komt uit het zuidwesten, is van subtropische origine, en warmt steeds meer op. In de Benelux kan dat temperaturen tot 16°C opleveren, maar in het zuiden van Frankrijk en in Spanje kan het kwik stijgen tot 30°C. Zomerweer in deze contreien! In het oosten van Europa daarentegen koelt het sterk af met de advectie van polaire lucht.

Advectie van luchtsoorten naar Europa.
In het zuidwesten van Europa lopen de temperaturen al hoog op.

Vrijdag splitst een lagedrukkern zich af van het grootschalige laag en deze beweegt zich over de Benelux naar het oosten. We schakelen dan weer over op een wisselvallig en winderig weertype, waarbij het ook weer koeler wordt. In de Alpen kan dit opnieuw een pak sneeuw opleveren aan de noordkant. Het einde van het wintersportseizoen lijkt goed te gaan verlopen.

Lagedruk in onze buurt en aanvoer van koele en wisselvallig lucht. De isobaren staan ook dicht bij elkaar, een teken van veel wind.

April start met winterse weerkaarten

Begin april schuift de lagedruk door naar het oosten en komen we meer in een regime met hogedrukgebieden. De meeste weermodellen tonen opties tot hogedruk ten noorden en westen van de Benelux, en in de Groenland-regio, waardoor de aangevoerde lucht eerder koud is. Dit betekent wellicht een overgang naar droger weer (hogedruk) met een grote dagelijks gang in de temperaturen. ‘s Nachts weer kans op vorst, overdag 9-13°C. Voorlopig staat stabiel en warm lenteweer nog niet op de weerkaarten, maar meer zon zal het gevoel van lente wel oproepen.

Weerkaarten begin april 2023.
Volgende week liggen de temperaturen in een groot deel van Europa lager.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken