125

Maart is koud uit de startblokken geschoten met op sommige plaatsen zelfs strenge vorst bij de aanvang van de maand. Dat hebben we te danken aan heldere en rustige omstandigheden en een aanvoer van koude lucht uit het noordoosten. Komende dagen draait de wind meer naar het noorden. We krijgen daardoor meer bewolking, maar later ook Arctische lucht, weliswaar via een omweg. Volgende week neemt zelfs de sneeuwkans toe op de weerkaarten. Zijn dit de gevolgen van de Sudden Stratospheric Warming?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Rustig en droog weer

Met dank aan een krachtig hogedrukgebied waarvan de kern bij Schotland ligt hebben we te maken met een langdurig droge (op de meeste plaatsen) en zonnige periode. Ondertussen al zo’n 10 dagen. Onder brede opklaringen, met een afzwakkende wind en met een aanvoer van relatief koude lucht kon het kwik elke nacht zakken tot vriestemperaturen en ook overdag werd het, mede geholpen door een gure NO-wind, niet echt warm.

Komende dagen houdt dit weerbeeld nog aan, maar omdat de hogedruk zich meer Z-N zal uitstrekken zal de wind meer en meer naar het noorden draaien.

Rustig hogedrukweer. (KNMI)

Heel ander weer de afgelopen dagen boven de Middellandse Zee door het rondtollen van een standvastig lagedrukgebied. In Mallorca, Sicilië, Sardinië etc. viel veel neerslag, en op veel plaatsen zelfs sneeuw. Sneeuw die ze in de Alpen wel kunnen gebruiken want daar ligt duidelijk minder sneeuw dan gemiddeld in deze tijd van het jaar.

Sudden Stratospheric Warming

Wat ons al enkele weken interesseert, is of de Sudden Stratospheric Warming die was aangekondigd en heeft plaatsgevonden uitwerking zal hebben op ons weer. Het antwoord is wellicht wel en zelfs de komende 5-10 dagen.

Op onderstaande plot is te zien hoe de negatieve anomalie doorsijpelt van de stratosfeer naar de troposfeer en het oppervlak bereikt in de periode 5-10 maart. Het is ook in deze periode dat we vorming van hogedruk bij Groenland / Noordpool zien. De dominerende luchtstroming op meer zuidelijke breedtegraden wordt daardoor NO – ZW en een groot deel van de troposferische vortex verplaatst zich naar Scandinavië en Siberië.

Doorsijpeling van de stratosfeer naar de troposfeer.

Zo ver zijn we dus. Maar zal dit nu winterweer opleveren in de Benelux? Wellicht een soort pseudo-winterweer, of vuil winterweer. Op de weerkaarten is namelijk te zien dat de ketting van lagedruk tot over Europa reikt. De aangevoerde lucht koelt sterk af (-5 tot -10°C op 1500 m). We kampen echter met een koude luchtaanvoer van over zee en het is al maart.

Deze combinatie zorgt ervoor dat het niet echt drastisch kan afkoelen. Daarvoor hebben we hogedruk ten noorden en westen van de Benelux nodig met aanvoer van koude lucht over het vaste land (uit het oosten/noordoosten).

Drukprofiel noordelijk halfrond op 7 maart.

Volgende week wisselvallig met sneeuwkansen

Geen echt koud winterweer dus, maar eerder vuil of pseudo-winterweer. Dat is ook wat de weerkaarten nu tonen. De sneeuwkansen kunnen daardoor wel toenemen. In de Ardennen stijgt de kans op een sneeuwlaag vanaf begin volgende week sterk.

Temperaturen onder normaal volgende week.

Of het ook in laag en midden Benelux lukt om sneeuw op de grond te krijgen zal afhangen van de timing van neerslag en de precieze koers van de kleine lagedrukgebieden. Details die we de volgende dagen moeten analyseren. Hoe dan ook, de winterse signalen zijn weer terug!

De sneeuwkans neemt toe volgende week.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken