20 januari 2021 - 3 min. lezen
10 reacties 10

In de nacht van woensdag op donderdag nadert een stevig windveld de Benelux. Dat gaat zeker tijdens de passage van een koufront gepaard met forse windstoten. Vooral over de westelijke gebieden kan de wind fors uithalen met windstoten tot 90, lokaal 100 km/u. Ook in het binnenland zal de wind de hoofdrol opeisen met windstoten van 70 tot 90 km/u. In deze weersverwachting bekijken we de fijnmazige weermodellen om in te schatten waar de wind en de neerslagsom het hoogst zullen zijn.

Storm Cristoph geselt het Verenigd Koninkrijk

Op de globale weerkaarten van het Amerikaans, Brits en Europees weermodel herkennen we een stevig lagedrukgebied boven het Verenigd Koninkrijk. In het UK wordt deze storm “Christoph” genoemd en zorgt niet alleen voor veel wind maar ook voor sneeuw in de hoger gelegen gebieden.

Storm “Christoph” herkennen we goed boven het Verenigd Koninkrijk. In de rode cirkel zien we de Benelux die in een zone ligt met veel wind. De isobaren liggen kort op elkaar.

Onstuimige nacht naar donderdagochtend

In de nacht van woensdag op donderdag neemt de wind toe vanuit het zuidwesten. Tegen middernacht zijn er windstoten mogelijk tot 80 km/u. Na middernacht nadert een buienlijn die het ‘koufront’ markeert. Bij de passage van deze buienlijn kunnen de windstoten nog iets hoger pieken en uithalen tot 100 km/u over de uiterst westelijke gebieden van België en Nederland. Mogelijk komt er tijdelijk een volle zuiderstorm te staan op de Noordzee (9 BFT)

Net na middernacht neemt de wind flink toe in de regio van het Kanaal. We zien in het weermodel HARMONIE windstoten tot 120 km/u in de betrokken regio.
Richting donderdagochtend schuift het meest actieve windveld op naar de Noordzee. Rond deze tijd passeert ook het koufront van west naar oost over de Benelux
Belangrijk aandachtspunt is de HARMONIE berekening voor donderdagochtend. In het noordwesten van Nederland kan de wind pieken naar 100 tot 120 km/u. De waddeneilanden moeten dan ook rekening houden met zeer zware windstoten.

Hevige buien tijdens koufront

Naast de toename in wind moeten we ook rekening houden met een stevig neerslagsignaal. Op het koufront worden pittige buien berekend die lokaal opnieuw 5 tot 10 mm regen veroorzaken. Er wordt geen winterse neerslag verwacht. Ook in de Ardennen valt er wellicht overal regen.

Kort na middernacht nadert het koufront met fikse buien. De gebieden in het zuidwesten van België komen het eerst aan de beurt, de regio’s in het noordoosten van Nederland kunnen de regen tegen donderdagochtend verwachten.
Donderdagochtend trekt het koufront weg naar het oosten. In de achterzijde gevolgd door nog enkele buien en pittige windstoten.

Waarschuwingskaart voor wind

Op dit moment wordt gekozen voor een level 1 waarschuwing voor wind over een groot deel van Nederland, België en Nederland. In deze regio kunnen windstoten ontstaan van 70 tot 90 km/u. Over de uiterst westelijke gebieden van België en Nederland kan de wind nog iets forser uit de hoek komen met windvlagen tot 100 km/u of net iets meer. Op donderdag neemt de wind geleidelijk wat gas terug, maar het is pas tegen donderdagavond dat de wind significant in kracht afneemt.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken