28 december 2021 - 4 min. lezen
463 reacties 463

De winter is het noorden kwijt. Met een krachtig hogedrukgebied boven Spanje vertoont de straalstroom een intense en diepe opwaartse tak over West-Europa. De aangevoerde lucht is daardoor bijzonder zacht waardoor de laatste dagen van 2021 extreem zacht verlopen. Winterweer is voorlopig niet in de buurt te bespeuren.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Extreem zacht weer

Een krachtig hogedrukgebied boven het zuidwesten van Europa heeft ervoor gezorgd dat de straalstroom vanuit een diepe zuidelijke positie gedwongen wordt over het hoog te gaan. Het resultaat is dat zeer zachte lucht wordt opgepikt boven het westen van Noord-Afrika en vrij snel naar West-Europa wordt gevoerd. Zonder de tijd om af te koelen zorgt dat nu voor extreem zacht weer tussen Kerstmis en Nieuwjaar. Verschillende temperatuurrecords (warmte) kunnen verbroken worden.

Dubbele cijfers en vaak regen

Tot en met het einde van het jaar is het extreem zacht in de Benelux met maxima die elke dag tot boven 10°C liggen. Donderdag lijkt voorlopig de meest extreme dag te worden met dan temperaturen tot 15°C (10°C boven normaal). Regelmatig valt er ook regen en/of staat er veel wind.

Regen in de Alpen

Een ongunstige overlap tussen vochtige lucht, stuwing en zachte bovenluchten zorgt voor regen in de Alpen. Op woensdag stijgt de sneeuwgrens zelfs tot boven 2500 meter. Dat is zelfs te hoog voor de hoger gelegen skigebieden waardoor de noordkant zich mag opmaken voor een waterballet. Gelukkig voor de wintersporters die deze week in de Alpen vertoeven komt de atmosfeer donderdag tot rust met opklaringen vanaf het zuidwesten.

In de westelijke Alpen kan meer dan 50 liter regenwater vallen. Boven 2500-3000 m valt een dik pak sneeuw. We verwachten een significante toename van het lawinegevaar. De zuidkant van de Alpen blijft gespaard van het ellendige water.

Een abnormaal hoge sneeuwgrens komende dagen in de Alpen. (Kachelmannwetter).

Warm weer in Zuidwest Europa

De meest zachte lucht bevindt zich over het zuidwesten van Europa. Geholpen door een klein föhn-effect kan het aan de Spaanse oostkust zomaar zomers warm worden (Temp > 25°C). De Costa Calida (tussen Murcia – Valencia) lijkt de hoogste temperaturen te krijgen.

Tot 26°C langs de Costa Calida op woensdag 29 december. (Kachelmannwetter)

Winterse signalen

Afkoelende trend na Nieuwjaar

Na Nieuwjaar begint de straalstroom meer te zonaliseren waardoor de aangevoerde lucht sowieso wat koeler wordt. Daarnaast lijkt de kans te stijgen op “duikende laagjes” die dan aan de achterzijde gevolgd kunnen worden door koudere lucht. De weerpluimen van zowel het Amerikaanse als het Europese weermodel tonen dan ook allebei een afkoelende trend na Nieuwjaar. Eerst tot normale temperaturen, nadien tot iets koeler dan normaal.

De grote onzekerheid (variatie in alle opties die mogelijk zijn) toont wel dat elke uitspraak momenteel nog gewaagd is. Beter nog even afwachten en zien of de trend naar een koeler weertype (al zal het sowieso wel afkoelen als je van 15°C komt..) bevestigd wordt de komende dagen.

MJO

De MJO zit volop in fase 7 en heeft de neiging om in de loop van de eerste decade van januari op te schuiven naar fase 8. De invloed zien we duidelijk terug op de weerkaarten met een solide hogedrukblokkade rond Groenland. Voorlopig ligt deze wel te westelijk waardoor winterweer in West-Europa niet bevorderd wordt. Maar, daar kan verandering in komen. Weermodellen berekenen nu richting het einde van de eerste decade van januari een gunstigere evolutie met dank aan de MJO fase.

Polar Vortex

De Polar Vortex is momenteel sterk maar krijgt de komende dagen wel te maken met een input van warmte. Dit zal ervoor zorgen dat de compacte, cirkelvormige PV uitgestrekt zal worden. Een split lijkt er (nog) niet meteen aan te komen.

  • Voor meer info over de Polar Vortex verwijs ik graag door naar de blog van Judah Cohen zelf via deze link.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken