19 februari 2022 - 6 min. lezen
119 reacties 119

De ravage van Storm Eunice zit nog maar vers in ons achterhoofd, of we moeten alweer rekening houden met de volgende stormachtige episodes… De komende dagen zorgt de nabijheid van een stevige straalstroom nog steeds voor onstuimig en wisselvallig weer in de Benelux. Vooral op de overgang tussen zondag en maandag zijn er forse windstoten mogelijk met de passage van een pittig koufront, maar ook maandag staat er nog een stevig windveld. De stormdepressie die daar verantwoordelijk voor zal zijn zal hoogstwaarschijnlijk de naam “Franklin” dragen. De dagen nadien verlopen wat rustiger, en woensdag springt eruit als de droogste dag van de week.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Algemene weersituatie

De komende dagen gaat het weer op en af, door de actieve en meanderende straalstroom. Zondag zorgt de nabijheid van een golvend frontaal systeem in een brede warme sector voor regenachtig weer. Op de overgang van zondag op maandag passeert een actief en opgelijnd koufront, gedreven door een low-level jet. Daarachter volgt een diepe trog met koude bovenlucht. Een trog/occlusie trekt op maandag vervolgens over met een stevig windveld, gevolgd door een rug op dinsdag. Later op dinsdag trekt een zwakke trog met bijhorende storing van west naar oost. Op woensdag zorgt een volgende rug voor een stabiliserende werking.

Winderig op zondag en maandag

Zondag vertoeven we in een brede warme sector. Daardoor lopen de maxima op tot boven 10°C op veel plaatsen. Eerst beïnvloedt een warmtefront ons weer, en daarachter blijft het vaak regenachtig/miezerig met een golvend frontaal systeem. In de loop van zondag zal de zuidwestenwind ook opnieuw aanwakkeren. Landinwaarts wordt dat dan een vrij krachtige en later krachtige wind, in het westen en in het kustgebied kan dat een harde tot zelfs stormachtige wind worden, vooral naar de avond toe. Op zee kan er storm komen te staan, alsook rond de Wadden.

Tijdens de avond lopen de windstoten het hoogst op, met vooral tijdens de passage van het koufront tijdens de late avond en rond middernacht de meest forse windstoten. Deze kunnen 75 tot 100 km/u bereiken op veel plaatsen, mogelijk lokaal zelfs 110 tot 120 km/u, met lokale uitschieters. De wind ruimt daarna naar het westen. Door de enorme windschering kan het koufront ook oplijnen tot een squall-line en zullen het vooral dus forse convectieve windstoten zijn, mogelijks met valwinden. De buien kunnen ook fors zijn met lokaal hagel en onweer erbij. Door de windschering en overlap met instabiliteit, is een low-topped supercell ook niet uit te sluiten. Windschade lijkt ons zeer reëel, waardoor we een level 1 uitvaardigen voor een groot deel van de Benelux en een level 2 voor de meest westelijke delen.

Waarschuwing voor windstoten op zondag/maandag.

Ook op maandag zal er nog een stevige wind staan, met in het binnenland een vrij krachtige tot krachtige wind, en in het westen een krachtige tot harde wind (in de kustregio’s mogelijk tijdelijk een stormachtige wind). Maandag hebben we te maken met een actieve storing die komt opzetten. Door de aanwezigheid van koude bovenluchten kan de neerslag ook een winters karakter aannemen met mogelijk ook korrelhagel in felle buien of een vlok natte sneeuw, vooral verder landinwaarts en richting de Ardennen. Ook onweer is mogelijk. Op de hoogste toppen kan er misschien tijdelijk zelfs wat sneeuw vallen. De wind ruimt van zuidwest naar noordwest met de passage van de storing. Door de noordwestenwind zal het ook guur aanvoelen, ondanks dat de temperaturen ruim positief zullen zijn…

Eerst droog daarna regen op dinsdag

Dinsdag zal een rug ons weerbeeld eerst stabiliseren. We starten dan ook droog met ook zonneschijn. Later op de dag zal een storing komen opzetten vanaf het westen en kan er opnieuw wat regen of een bui vallen. De wind doet het al wat kalmer aan en waait matig tot vrij krachtig aan de kust, soms krachtig uit zuidwest, ruimend naar noordwest achter de storing. Het blijft vrij zacht.

Overwegend droge woensdag

Woensdag zal een rug van hogedruk ons weerbeeld stabiliseren. Het blijft grotendeels droog en we krijgen ook vaak de zon te zien op de meeste plaatsen. Ook dan is het nog vrij zacht en de wind doet het erg kalm aan in vergelijking met de voorgaande dagen. De wind is zwak tot hoogstens matig.

Donderdag zou een volgende storing passeren en vrijdag lijken er buien te passeren zoals het er nu naar uit ziet. Zo gaat het weer verder op en af…

Wat brengt de middellange termijn?

Pluimen

De wisselvalligheid van de komende dagen valt mooi af te lezen van de pluimen. Op middellange en iets langere termijn lijkt er een tendens in de maak naar een droger weertype. Ook de temperaturen lijken wat te gaan klimmen met grotere verschillen tussen minima en maxima. Kan hogedruk meer grip krijgen op het weer na de wisselvallige periode? Winterweer is alleszins ver zoek!

MJO en temperatuuranomalieën

De MJO verkeert momenteel in fase 3 en zal de komende dagen naar een fase 4 evolueren. Deze fases liggen mooi in lijn met het weerbeeld dat we gaan krijgen (vrij zacht en relatief nat). Wat er daarna staat te gebeuren is nog niet geheel duidelijk, want het ensemble vertoont een zeer grote scatter. De temperatuurprognose van het Europese weermodel voorspelt echter niet veel goeds. Volgens dit model zouden de temperaturen de komende 4 weken steevast boven normaal blijven liggen, misschien tijdelijk even rond de normaal. Zou dat vroeg lenteweer kunnen opleveren? Vraag is of we nog winterweer gaan krijgen. Op 1 maart zal de meteorologische lente starten. Kan maart z’n staart nog roeren?

MJO, evolutie van fase 3 naar 4.

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

1 dag geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

4 dagen geleden - 6 min. lezen