12 februari 2022 - 5 min. lezen
97 reacties 97

Afgezien van de tijdelijke nachtvorst dit weekend is de winter nog steeds ver te zoeken op de weerkaarten… Ook de komende week blijven we in een zonaal stromingspatroon zitten met regelmatig storingen die passeren met regen. Onder invloed van een strakke straalstroom kan de wind ook af en toe stevig doorwaaien en we blijven ook in de zachte lucht vertoeven. Vooral op woensdag lijkt het erg zacht te worden, wanneer we in een brede warme warme sector terechtkomen. Op middellange en lange termijn blijven de winterse signalen voorlopig op rood staan. Roert maart z’n staart? Of moeten we hopen op aprilse grillen net als vorig jaar?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Algemene weersituatie

Zondag profiteren we nog van een droge dag. Tijdens de nacht trekt een golvende storing van west naar oost over de Benelux. Maandag overdag is het onstabiel met een hoogtetrog die stilaan van west naar oost trekt en in de loop van de dag trekt een retrograde backbent-occlusie over.

Daarachter krijgen we een trekrug op dinsdag die het weer tijdelijk ietwat stabiliseert, maar tegen de avond bereikt een volgende storing ons vanaf het westen. Dat is een warmtefront, met daarachter een golvend koufront dat over het noorden van Nederland blijft slepen. Achter het warmtefront zitten we in een warme sector op woensdag. Daarin zal in de loop van woensdag(avond) opnieuw een volgende actieve storingentrein overtrekken (warmtefront, gevolgd door een koufront).

Anti-winterweer komende week

Droge maar vrij winderige zondag

Zondag profiteren we nog van een droge dag met zonneschijn, maar ook veel hoge (of middelhoge) wolkenvelden. Vooral later op de dag worden de middelhoge wolken vanaf het westen talrijker. De temperaturen klimmen naar waarden tussen 5 en 10°C, maar er staat een goed voelbare (matige tot later zelfs vrij krachtige) wind uit zuidelijke richtingen.

Tijdens de avond neemt de bewolking verder toe vanaf het westen en tijdens de nacht naar maandag trekt een golvend front van west naar oost met wat regen. Tegelijk zal de wind ook aanwakkeren naar vrij krachtig tot tijdelijk zelfs krachtig en in de noordwestelijke gebieden mogelijk zelfs een harde wind.

Wisselvallige maandag

Maandag overdag is het wisselend tot soms nog zwaarbewolkt met tussendoor ook perioden met wat zon. Het is onstabiel met verspreid ook buien die kunnen ontstaan en er passeert een backbent-occlusie. De maxima klimmen naar waarden tussen 5 en 11°C. De wind blijft goed voelbaar en waait meestal matig tot vrij krachtig uit zuidwestelijke richtingen. Tegen de avond wordt het rustiger.

Dinsdag tijdelijk droger, later opnieuw regen

Door een tijdelijke mobiele trekrug die eerst op dinsdag passeert is het (na lokaal een spat in de ochtend) initieel meestal droog, bij wisselend bewolkt tot soms nog zwaarbewolkt weer. Later op de dag bereikt een volgende storing ons opnieuw met regen vanaf het westen. Achter de storing komen we in een warme sector terecht, met in het noorden van Nederland een golvend koufront. De temperaturen liggen iets lager, tussen 4 en 9°C. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, in het westen soms krachtig.

Zachte woensdag

Woensdag krijgen we een erg zachte dag met temperaturen die pieken naar 10 tot 13°C. We vertoeven dan in een warme sector, en er passeert nog een volgend warmtefront, waardoor we nog in zachtere lucht terecht komen. Later op de dag (volgens de laatste kaarten tegen de avond) trekt er vervolgens ook een koufront over, dat de dagen nadien nog kan gaan golven in onze buurt.

Wat brengt de (middel)lange termijn?

Pluimen

Op de temperatuurpluimen zien we dat de temperaturen deze week pieken naar waarden tot boven 10°C. Het blijft dus uiterst zacht voor deze tijd! Ook op middellange termijn zien we nog steeds temperaturen rond of boven de normaalwaarde en zien we nagenoeg geen enkel noemenswaardig signaal tot nachtvorst. De winter is en blijft voorlopig ver zoek! We kunnen het gerust anti-winterweer noemen…

MJO

Ook de winterse signalen blijven voorlopig in een ongunstig regime verkeren. De MJO lijkt stilaan van een fase 3 naar 4 te evolueren, wat nog steeds in lijn ligt met een nat en vrij zacht weertype in onze contreien. De tendens op lange termijn is echter onduidelijk, aangezien de individuele leden van het ensemble een grote scatter vertonen en ver uit elkaar waaieren.

Polaire wervel

De polaire wervel lijkt stilaan iets te gaan verzwakken, maar blijft nog altijd sterker dan normaal. Het zonaal regime blijft nog aanhouden.

Zonale wind op 10 hPa, een indicatie voor de sterkte van de polaire wervel.

Temperaturen op lange termijn

Als we de lange termijntemperatuurkaarten van het Europese model bekijken, dan staan ook daar alle wintersignalen letterlijk op rood. Volgens het gerenommeerde model blijven de temperaturen boven het langjarig gemiddelde liggen, alvast tot in maart. Kan maart z’n staart nog roeren? of moeten we hopen op aprilse grillen…?

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

18 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen