14 januari 2022 - 5 min. lezen
361 reacties 361

De afgelopen dagen is er zo goed als geen neerslag gevallen. Een krachtig hogedrukgebied in onze omgeving zorgt immers voor rustige condities. Het gevolg ervan is ochtendgrijs dat moeilijk opgeruimd raakt. Tijdens het weekend lijkt er wat meer beweging in de atmosfeer te komen en kunnen de luchtlagen zich beter mengen met opklaringen. Vanaf maandag overheerst het hogedrukgebied opnieuw.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Hogedrukgebied zorgt voor rustig weer

Een krachtig hogedrukgebied boven het westen van Europa zorgt voor rustig en droog weer. De afgelopen dagen viel daardoor weinig tot geen neerslag. Opvallend is dat de eerste decade van januari zeer nat was. Vanaf de tweede decade kwam een abrupte overgang naar droger weer. Het ziet er niet naar uit dat de invloeden van hogedrukgebieden snel zullen verdwijnen. Dit weekend nadert een zwak front de Benelux, maar daarna neemt een nieuw hogedrukgebied het over met opnieuw rustige condities.

Een kenmerkend fenomeen bij deze hogedrukgebieden is een subsidentie-inversie. Door deze inversie is de lucht dicht bij de grond koeler dan hogerop. Daarom verschenen de afgelopen dagen vaak foto’s van gebouwen, heuvels of de Ardennen die boven de lage wolken uitstaken, net omdat deze boven de inversie liggen! Soms maakt een hoogteverschil van 100-200m veel verschil!

  • Waarom verhoogt de kans op mist bij een hogedrukgebied in de winter? Klik hier!

Weersverwachting komende dagen

Zaterdag start op de meeste plaatsen opnieuw met nevel en/of mist, maar door een betere menging van de onderste luchtlagen trekt het ochtendgrijs op en volgt een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. De maxima schommelen tussen 3 en 7 graden. De meeste zon reserveren we opnieuw voor de Ardennen (door de inversie). De minste zon is voor het noorden van de Benelux weggelegd door een zwak front dat daar een schampschot uitvoert.

Op zondag nadert opnieuw een zwakke neerslagzone vanuit het westen. De aangevoerde lucht is nog steeds vochtig waaruit af en toe lichte regen of wat gedruppel kan vallen, maar de mistkansen zijn beperkt door de betere menging van de luchtlagen. In de namiddag verschijnen enkele opklaringen vanaf het noordwesten. De maxima schommelen tussen 2 graden in Hoog-België en 5 tot 8 graden elders. Er staat daarbij een zwakke tot matige wind uit het zuidwesten.

Vanaf maandag ontfermt een nieuw hogedrukgebied zich over onze regio. Op maandag staat er nog een noordwestelijke wind waardoor de mistkansen nog klein zijn, maar wanneer de rugas zich dinsdag verplaatst naar onze contreien, nemen de mistkansen opnieuw sterk toe. In de nacht komt dan het vriespunt opnieuw dichtbij. De temperaturen kunnen maandag door het relatief warme zeewater nog klimmen naar maxima tussen 3 en 9 graden. Dinsdag valt de wind grotendeels weg en wordt de temperatuur sterk afhankelijk van de hoeveelheid opklaringen!

Dat proces is ook duidelijk te zien op onderstaande weerkaarten. Op maandag is er nog duidelijk een gradiënt in de isobaren met een wind uit het noordwesten, maar vanaf dinsdag valt die gradiënt volledig weg. Gevolg is weinig wind en opnieuw mistkansen!

Winterse signalen

Op het vlak van de Polar Vortex en MJO is er eigenlijk weinig veranderd de afgelopen dagen. De Polar Vortex blijft onverminderd sterk met weinig tot geen kansen op een SSW komende weken. De MJO activeert opnieuw waardoor deze mogelijk opnieuw naar fase 6/7 zou kunnen evolueren.

Het lijkt er ook op dat de langere termijn weermodellen (GEFS extended en EC46) deze ontwikkeling oppikken in hun drukpatronen. Een fase 6/7 zorgt er immers voor dat het Eurohoog meer naar het westen trekt, waardoor een trog over onze omgeving kan ontstaan. Dit zou dan kunnen resulteren in een wisselvalligere episode naar het einde van de maand met ook wat koelere temperaturen. Het blijft echter onzeker tot waar de invloed van het hoog reikt, hoe oostelijker dit is, hoe meer de zachte lucht aanwezig kan blijven. Indien deze weerkaarten uitkomen, lijken de Alpen wel goed te zitten voor stuwingsneerslag!

Weerpluim

Dan rest ons enkel nog de weerpluim te bespreken voor de komende verwachtingsperiode. Zowel in het Amerikaanse als Europese weermodel is op maandag een hogere temperatuur te zien door de aanlandige stroming. Daarna koelt het opnieuw af met ochtendgrijs en eventueel vorstkansen in de ochtend bij het Europese weermodel. Het Amerikaanse weermodel is gekend om inversies moeilijk in te schatten, dus daar ligt de temperatuur verkeerdelijk hoger. Wel blijft het droog volgens beide weermodellen. Enkel op zondag en midden volgende week kan een zwakke neerslagzone passeren. Naar het einde van de maand nemen de neerslagsignalen dan toe, conform de bespreking hierboven!

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

14 april 2024 - 6 min. lezen