17 maart 2020 - 3 min. lezen 3 reacties

Het is maart en de zon schijnt. De vogels fluiten ons ‘s morgens wakker en overdag zorgt de sterker wordende zon voor aangename temperaturen. Eindelijk is het ook droog. Donderdag en de dagen daarna ontwikkelt er zich echter een winterse setting op de weerkaarten en wordt het frisser. Hadden we deze kaarten in januari, dan was het gegarandeerd winterweer. Maar nu, zo ongeveer half maart, leveren de temperaturen dan enkele graden in en stijgt de kans op nachtvorst.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Vandaag (dinsdag 17 maart) vroor het lokaal aan de grond.

Lenteweer op dinsdag en woensdag

Een krachtige verlenging van de hogedrukzone bij de Azoren levert in de Benelux lenteweer op. De zon domineert en met de aanvoer van relatief zachte lucht vanaf het zuidwesten stijgen de temperaturen tot 13 à 14°C en zelfs nog meer. Op woensdag halen we mogelijk zelfs 15-17°C. Dat zijn temperaturen die niet zouden misstaan in de lente maar ze doen bijzonder veel deugd momenteel. De vitamine D nemen we er gratis bij.

Temperaturen tot gemiddeld 15°C in België morgen.

Inactief koufront op donderdag

Donderdag en de dagen daarna neemt de hogedruk een meer westelijke en noordelijke positie in. We krijgen zowaar te maken met een oostelijke tot noordoostelijke luchtstroming. Daarmee wordt koudere lucht aangevoerd waardoor de temperaturen op ongeveer 1500 m (ruim) onder het vriespunt dalen. Dat gebeurt in eerste instantie in het noorden van Nederland maar tegen vrijdag/zaterdag ook in België. Op de rand tussen de koudere lucht in het noorden en de nog zachtere lucht in het zuiden vertoeft een inactief koufront dat voor langdurig bewolkt weer zorgt.

Een slepend koufront zorgt donderdag en vrijdag voor veel bewolking.

Overgang naar winterse setting

Tijdens het weekend schuift het hogedrukgebied nog wat verder door en krijgen we echt te maken met een winterse setting. De meest koude lucht lijkt wel ten zuidoosten van de Benelux door te stromen. Dergelijke weerkaarten zouden in december en januari tot een echter winterprik leiden. Nu, half maart, zorgt de zon ervoor dat het overdag goed kan opwarmen.

De polaire lucht zorgt zo dus niet voor ijsdagen maar wel voor nachtvorst en temperaturen tot 8-12°C overdag. De isobaren (lijnen van gelijke luchtdruk) staan wel relatief dicht bij elkaar waardoor de gevoelstemperatuur betrekkelijk lager zal liggen.

Een winterse setting op de weerkaarten komend weekend.

Zonnig en droog weer houdt stand

De aangevoerde lucht mag dan wel (tijdelijk) kouder worden, het blijft wel droog. We schakelen dus niet terug over op een wisselvallig weertype. De weerpluim van het Europese weermodel laat zien dat er tijdens de passage van het koufront op donderdag/vrijdag een beetje regen kan vallen (niet veel) maar dat daarna opnieuw een lange droge periode aanbreekt.

De sterke karteling is indicatief voor brede opklaringen. We houden dus best wel rekening met lichte nachtvorst en een lage gevoelstemperatuur. Een frisse variant van lenteweer dus of toch eerder een laatste stuiptrekking van Koning Winter? Aan u de keuze!

Woensdag krijgen we een thermisch hoogtepunt van de lente tot nu toe. Nadien koelt het (vooral ‘s nachts) flink af.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken