29 oktober 2018 - 4 min. lezen 762 reacties

Komende 24 uur moeten we rekening houden met een winterse neerslagzone en eventueel stormweer. Een lagedrukgebied trekt vanuit de Middellandse Zee richting de Alpen en zal ons op dinsdag beïnvloeden. Op dit moment wordt de zuidflank van de Alpen geteisterd door forse regen- en onweersbuien. Boven 2000 meter valt de meeste neerslag als droge sneeuw. Dit slecht weer is op weg naar de Benelux en zal mogelijk ook voor winterse neerslag zorgen in de gebieden lager dan 400 meter. Na de winterse neerslag is het in de namiddag uitkijken voor een fors windveld boven de Benelux. Windstoten kunnen volgens de laatste weermodellen pieken tot 70 à 90 km/u! 

pak sneeuw op de stelvio
In het weekend van 28 oktober 2018 viel een pak sneeuw op de Stelvio pas. Op de foto hierboven zien we amper de wagens nog staan. Op maandag en dinsdag valt er regionaal nog een pak sneeuw bij. (Meteo Alpes)

Op en top herfstweer in België en Nederland

Voor het weerbericht van dinsdag analyseren we diverse weermodellen. We nemen sowieso GFS en ECMWF mee in de analyse. Vervolgens bekijken we ook 2 fijnmazige weermodellen AROME en HARMONIE. Het is sowieso een complexe weersverwachting, waarvan de uitkomst uiteindelijk in realtime zal gevolgd moeten worden.

Winterse neerslagzone in aantocht

Dinsdagochtend schuift een neerslagzone vanuit Frankrijk dichterbij. Dat kan lokaal gepaard gaan met smeltende sneeuw. Elk weermodel heeft een andere berekening qua sneeuwgrens. Voorlopig houden we het scenario aan van sneeuwval over de provincies Henegouwen, Namen, Luik en Luxemburg. Alle regio’s ten noorden en westen ervan vertoeven wellicht in een luchtsoort die net een tikkeltje te warm zal zijn. Tegen het middaguur verdwijnen overal de kansen op winterse neerslag.

geen sneeuwkansen bij weermodel GFS
GFS wil niks weten van sneeuwval boven België. Temperatuur is een fractie te hoog en alles valt als regen.
kansen op winterse neerslag bij ECMWF
Het Europees weermodel kiest wel voor winterse neerslag in de loop van de ochtend. Vooral de regio’s grenzend aan Frankrijk zouden smeltende sneeuw kunnen waarnemen.
harmonie berekent sneeuw in de vroege ochtend
Het fijnmazig weermodel Harmonie en Hirlam waren beiden zeer positief op zondag. Vandaag voorzien ze de winterse neerslag (arcering) iets meer naar het zuiden.
arome berekent sneeuw tot centrum België
Het Frans weermodel AROME (Meteo-France) kiest eveneens voor winterse neerslag.

Sneeuw in de Ardennen

Dinsdag moeten we in veel regio’s van België en Nederland rekening houden met veel regen. In totaal kan er tussen 10 en 30 mm vallen over 24 uur verspreid. Problemen door de hoge neerslagsommen verwachten we niet meteen, omdat de neerslag gelijkmatig wordt verdeeld. Wie garantie zoekt om sneeuwvlokken te spotten moet daarvoor naar de Ardennen. Weermodellen berekenen tijdelijk een sneeuwdek op dinsdag boven 400 m. Dat sneeuwdek is geen lang leven beschoren, in de namiddag draait de wind immers naar het westen en kunnen we aanvoer van maritieme, zachte lucht verwachten.

Bekijk de livestream over de sneeuwkansen op Youtube

Wie het allemaal nog eens wil bekijken, kan ook terecht op het Youtubekanaal van NoodweerBenelux. Weerman Nicolas analyseert in de livestream diverse weerkaarten. Heb je zelf nog vragen, reageer onderaan de video en vergeet zeker jullie duimpje niet op de stream.

Dinsdagnamiddag trekt de wind fors aan

Wie het allemaal nog niet dynamisch genoeg vindt, kan uitkijken naar de namiddagperiode. Weermodellen berekenen bij het doortrekken van het lagedrukgebied naar Denemarken een fikse toename van de wind. Op dit moment berekenen alle weermodellen een vrij krachtige tot krachtige bries uit westelijke richtingen.

Tijdens de ochtend en voormiddag is er vrij weinig aan de hand. Het lagedrukgebied ligt met kern boven de Benelux. Hierdoor waait de wind tussen de ochtend en het middaguur meestal zwak tot soms matig uit variabele richtingen. Na het middaguur kiezen alle weermodellen voor een scherpe toename van de wind uit west tot noordwest. Het Amerikaans weermodel berekent windstoten tot 75 km/u in het binnenland, terwijl ECMWF daar nog een schepje bovenop doet.

hevige windstoten op dinsdag 30 oktober 2018
Het Europees weermodel ECMWF berekent een stevig windveld in de namiddag.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken