28 september 2018 - 3 min. lezen 13 reacties

Het weerbeeld van 2018 kan allesbehalve saai genoemd worden. Begin dit jaar kreeg West-Europa geregeld een veeg uit de pan met beduidend lagere temperaturen en geregeld winterse neerslag. Daarna kwam een lente opzetten met de fameuze warmte-onweders en regionaal bakken water, met wateroverlast tot gevolg. De zomer van 2018 werd dan weer gebrandmerkt met geregeld opstoten van hitte uit het zuiden van Europa en droogte als algemeen probleem in de Benelux. Alsof dat alles nog niet voldoende speciaal was, heeft zich afgelopen uren een fors lagedrukgebied ontwikkeld op de Middellandse Zee met windstoten die orkaankracht evenaren en zelfs overschrijden, een médicane.

Bekijk onze livestreams op YouTube betreffende deze médicane!

Wat betekent het woord ‘médicane’?

First things first ! Het systeem dat zich momenteel ten noorden van Libië bevindt is geen gewoon lagedrukgebied. Het is ook geen extra-tropische of tropische storm. De best benaderende woordkeuze voor deze ‘storm’ is de term ‘médicane’. Dit woord is een samentrekking van Middellandse Zee en orkaan. Hoewel de benaming met daarin ‘hurricane’ nogal zwaar klinkt voor Europese normen, zijn dergelijke systemen niet te onderschatten. Deze, wellicht subtropische storm, zorgt voor heel wat opwinding onder meteorologen in Europa.

satellietbeeld médicane zorba
Mooi satellietbeeld van de wellicht subtropische storm Zorba in de buurt van Griekenland en Kreta.

Storm “Zorba” veroorzaakt windstoten tot 160 km/u

Intussen heeft het lagedrukgebied door bepaalde instanties al de naam ‘Zorba’ meegekregen. Dit wordt vaak gedaan vanuit commercieel standpunt en minder vanuit een wetenschappelijke hoek. Toch geeft het voor de statistieken/archieven een duidelijker beeld over welke lagedrukgebieden nu net dat tikkeltje specialer zijn dan anderen.

locatie subtropische storm zorba op vrijdag
Vrijdag bevindt het stormsysteem zich ten noorden van Libië. Het schuift langzaam op naar het noordoosten om tegen zaterdag ook Griekenland te bereiken en daar het weerbeeld  te beïnvloeden met windstoten tot 120 km/u of meer (WetterOnline).
locatie medicane zaterdagavond
Op zaterdag schuift het systeem verder door naar het noordoosten en blijft het stationair tussen Griekenland en Turkije. Komende 24 tot 48 uur kan er dan ook veel regen vallen in deze regio (WetterOnline).

Naast veel wind, ook regionaal overstromingen

Dit soort venijnige depressies worden niet alleen gekenmerkt door een kleinschalig, maar ook intens stormveld. Ze gaan ook gepaard met exuberante hoeveelheden neerslag. Onweersbuien die ontstaan nabij de kern van het laag, verplaatsen zich maar langzaam van locatie. Doordat het grootschalig systeem daarenboven ook nog eens traag voortbeweegt, kunnen forse overstromingen ontstaan. Het zuiden van Griekenland en ook Kreta mogen zich schrap zetten voor 100 tot mogelijk 300 mm neerslag tegen zondagavond.

neerslaghoeveelheid griekenland en kreta

Weersverwachting na het weekend

Mensen die van plan zijn om naar deze regio te vertrekken kunnen wellicht beter hun reis even uitstellen tot na het weekend. Weermodellen berekenen dan een rustiger weerbeeld met geleidelijk drogere condities. Deze médicane verliest verder dan ook kracht door de voeling met het relatief warme zeewater (actueel 26 tot 27 graden Celsius), waardoor ook de hoeveelheid energie afneemt.

Turkije mag zich wel nog schrap zetten voor grote neerslaghoeveelheden, maar wellicht in mindere mate voor hevige windstoten.

neerslag verplaatst zich na zondag naar turkije
Na het weekend wordt het opnieuw rustiger boven Kreta en Griekenland doordat de depressie zich stuk loopt op Turkije. In deze regio moet men wel nog rekening houden met fikse neerslagsommen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

3 uur geleden - 4 min. lezen
8 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen