Weertendens mei 2018 (deel 2)
We beleven momenteel een zeer zacht voorjaar. Al meerdere periodes klimmen de temperaturen een paar dagen tot 25°C en meer en (te) koele periodes zijn eerder zeldzaam. Afgelopen dagen zorgde de noordenwind in combinatie met de koele Noordzee wel voor lage wolken en bijhorende lage temperaturen. Voor volgende dagen zien we echter een oostelijke luchtstroming ontstaan ten zuiden van het hogedrukgebied boven Noord-Europa met meer zon en hogere temperaturen. Bovendien stijgt de kans op onweer. In dit artikel een blik op de weertendens voor de volgende dagen.
- Volg de eerste meldingen van onweer via onze Facebookpagina.
- Gebruik je Twitter actief ? Via hashtag #NWBNLX kan je alles volgen.
Een zacht voorjaar
Zoals aangehaald in de introductie hierboven beleven we momenteel een zeer zacht voorjaar. April was al ruim te zacht, mei lijkt dat zeker en vast ook te worden. Het valt wel op dat april in de VS ruim te koel verliep.
Oorzaak van deze hoge temperaturen is de vaak langdurige aanvoer van continentale lucht. Hogedrukgebieden hebben momenteel de tendens om zich te vestigen over Noord-Europa. Aan de zuidkant hiervan zit de Benelux dan meestal in een oostelijke luchtstroming met hogere temperaturen en meer zon.
Natuurlijk waren er ook koelere periodes zoals de afgelopen dagen. Ook dat is te verklaren door de drukverdeling. De hogedrukgebieden verkiezen namelijk al geruime tijd een noordelijke positie. Echt, wanneer deze gebieden iets meer opschuiven naar het westen komt de Benelux terecht in een noordcirculatie. In het voorjaar, wanneer de Noordzee nog koel is (11-13°C), wordt er dan veel vocht aangevoerd welke blijft plakken onder de hogedrukinversie (subsidentie-inversie). Dat zorgt dan voor lage wolken die, hoe dichter bij de kust, langer aanwezig blijven.
Volgende dagen overgang naar een oostcirculatie
Vanaf morgen zien we dan heel wat veranderen op de weerkaarten. Het hogedrukgebied over het noorden van Europa gaat aan de wandel naar het oosten. De noordelijke luchtstroming draait zo naar het oosten en drogere continentale lucht wordt aangevoerd. Enerzijds levert dat meer zon op, anderzijds ook hogere temperaturen.
Bovenstaande kaart toont ook de blokkage van de straalstroom. Deze wordt ver voor Europa naar het noorden omgeleid en heeft dus geen invloed over onze landen.
Een hoogtelaag (een lagedrukgebied op hoogte) splitst zich komende dagen wel af en zal voor toenemende onstabiliteit zorgen. Op hoogte is namelijk koelere lucht aanwezig waardoor er CAPE ontstaat. Neem daarbij de toenemende divergentie hogerop en bijhorende convergentie aan het oppervlak en er ontstaat kans op onweer.
Vanaf dinsdag zal de CAPE dan ook stijgen over Centraal- en West-Europa.
Weersverwachting komende week
Vannacht koelt het nog een laatste keer goed af met temperaturen beneden 10°C. Vervolgens krijgen we morgen een aangename dag met temperaturen tot 23-24°C en 20°C aan zee. Na de middag borrelen de stapelwolken op en ontstaan er in het (zuid)oosten van het land enkele buien, lokaal reeds met onweer. Maandag gelijkaardig weer, al zouden de buien na de middag ook het centrum kunnen bereiken. De temperaturen doen er ook nog een tweetal graden bij.
Daarna zien we op de weerpluim aanhoudend hoge temperaturen. Een oostelijke luchtstroming blijft zachte (maar ook onstabiele) lucht aanvoeren. De neerslagindicatie toont dat er wel dagelijks kans is op een (onweers)bui.
Mooie vooruitzichten dus. Ideaal groeiweer voor de natuur als er af en toe een bui zou vallen.