22 september 2020 - 4 min. lezen
89 reacties 89

Het mooie (na)zomerse liedje is bijna uitgezongen. Vandaag (dinsdag) klimt het kwik nog boven de 20 graden na het verdwijnen van het ochtendgrijs. Ook woensdag is dit nog het geval, maar daarna wordt het beduidend frisser en wisselvalliger. De herfst maakt zijn intrede in de weersverwachting en volgt daarbij bijna perfect de datum van de start van de astronomische herfst!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Herfst maakt zijn intrede

Hogedrukgebieden die makkelijk de weg naar de Benelux vonden onder invloed van ex-tropische systemen verdwijnen en schuiven door richting het oosten van Europa en Rusland. De Benelux komt daardoor in ander vaarwater te liggen met af en toe neerslag. Waar en wanneer de meeste neerslag valt, is nog onzeker en afhankelijk van de positie van de lagedrukgebieden.

Er ligt nog een hogedrukgebied in onze omgeving. Vanuit het westen nadert koelere lucht!

Woensdag begint nog droog met lokaal wat ochtendgrijs. De zon komt er snel door en het kwik klimt naar maxima rond 20 graden of er iets boven. In de loop van de namiddag en vooral in de avond en nacht naderen buien vanuit Frankrijk. Onweer is niet uitgesloten. Cape ligt tussen 250-500J/kg, wat voldoende is voor lokaal wat geknetter.

Aan de voorzijde van het koufront ontstaan lokaal enkele pittige buien.

Donderdag begint droog, maar in de loop van de dag verschijnt een nieuwe regenzone. Met de koudere bovenluchten en het warme zeewater is er op zee voldoende onstabiliteit aanwezig voor stevige buien aldaar. Kustconvergentie! De neerslaghoeveelheden kunnen aan de kust dus aardig oplopen! De temperatuur varieert van 14 graden aan zee tot 19 graden in het oosten.

Kustconvergentie treedt in de loop van donderdag op.

Ook vrijdag zien we vrij veel neerslagsignalen boven de Benelux, maar opnieuw vooral in het westen wederom door het warme zeewater. We staan dus aan het begin van een wisselvallige periode!

Polar vortex komt onder stoom

Het is een welbekende term in de winter en wordt vaak in het oog gehouden. Ondertussen korten de dagen alweer en neemt de temperatuur op de noordpool af. Daardoor intensiveert de polar vortex ook, met op hoogte reeds westelijke winden. Dit is allemaal normaal voor de tijd van het jaar. Voorlopig meandert de straalstroom nog wel en is deze nog niet zonaal. Dit merken we aan een hoogtetrog die uitzakt boven West-Europa de komende dagen.

De wind is al een tijdje westelijk geworden op 10hPa.

Weerpluimen

Het wekelijks terugkerend element in onze weersverwachting kan natuurlijk ook niet ontbreken. De weerpluim! Eerst en vooral bekijken we de weerpluim van het Europese weermodel. Deze schetst de afkoeling de komende dagen waarbij het ook wisselvallig wordt. Verderop in de termijn zien we wel opnieuw wat zachtere leden, maar deze zijn nog in de minderheid.

Het Amerikaanse weermodel GEFS toont ook een wisselvallig weerbeeld. De temperaturen zetten ook hier een stap terug met regen en/of buien. Herfst op en top! Ook hier zijn er wel enkele leden die opteren voor een weersverbetering, maar die zijn in de minderheid.

Conclusie

Woensdag is de laatste dag van de toch wel uitzonderlijke periode in september. Vanaf donderdag wordt het stukken frisser en wisselvalliger. De maxima schommelen dan rond 15 °C met van tijd tot tijd wat regen. Vooral in de kustprovincies lijkt er aardig wat neerslag te vallen.

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

3 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

14 april 2024 - 6 min. lezen