0

Augustus is alweer van start gegaan en dat betekent traditiegetrouw dat we het weeroverzicht kunnen maken van de afgelopen maand. Uit het weerkundig overzicht voor juli 2020 blijkt dat deze maand iets te fris verliep en over het algemeen opnieuw te droog. Er werd ook een merkwaardig record gevestigd.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Een nieuw dagrecord werd gevestigd voor Ukkel op 31 juli 2020. Daarmee was dit de derde warmste dag ooit gemeten voor Ukkel sinds 1833.

Weerkundig overzicht voor juli 2020

Temperaturen onder normaal

Over het algemeen verliep juli iets te fris, zowel in Ukkel als in De Bilt. De gemiddelde temperatuur voor Ukkel bedroeg 17.9°C, wat zo’n 0.5 graad te fris is vergeleken met de normaal. In De Bilt tikte men af op gemiddeld 17°C. Daarmee was het zo’n kleine graad te fris t.o.v. de normale waarde.

Het frisse weer hadden we te danken aan een continue aanvoer van maritieme frisse zeelucht. Structureel zomerweer met hogedrukgebieden bleef uit.

weerkundig overzicht voor juli 2020
Lagedrukgebieden beïnvloedden vaak ons weer tijdens de afgelopen maand juli.

Het is ondertussen alweer een tijdje geleden dat we nog eens een te frisse julimaand mochten meemaken. De laatste jaren verliep de julimaand eerder te warm. Na enkele zomers van droogte en extreme hitte zijn we de schijnbaar ‘gewone’ zomers al bijna niet meer gewoon…

Nieuw dagrecord voor Ukkel

Het te frisse karakter van de afgelopen julimaand merken we ook aan de statistieken van de zomer- en tropische dagen. In Ukkel noteerde men volgens het weerkundig overzicht van juli 2020 in totaal slechts 4 zomerdagen (met een temperatuur van minstens 25°C), terwijl we normaal toch recht hebben op bijna 10 zomerdagen.

Lang zag het ernaar uit dat we zelfs geen enkele tropische dag zouden krijgen, maar op het nippertje kregen we alsnog een tropische dag, zowel in Ukkel als De Bilt.

Op 31 juli 2020 kreeg Ukkel er een nieuw dagrecord bij.

Op 31 juli kreeg Ukkel er zelfs een nieuw dagrecord bij met een maximumtemperatuur van 36.5°C. Daarmee zal deze dag in de statistieken duiken als de op 2 na warmste sinds het begin van de metingen in 1833. In De Bilt ontsnapte men net aan een nieuw dagrecord en kwam men met 32.0°C uiteindelijk 0.3°C tekort om het record van 1995 te breken.

Opnieuw te droog

Na enkele te droge maanden tijdens het voorjaar zal ook juli 2020 in de statistieken duiken als een maand met te weinig neerslag. In Ukkel viel er zo’n 47 mm neerslag. Normaal gesproken valt er over de hele julimaand zo’n 73 mm. Daarmee viel er dus ruim de helft minder neerslag dan normaal. Ook in De Bilt viel er minder neerslag dan normaal.

Merkwaardig record

Uit het weerkundig overzicht voor juli 2020 blijkt dat er opvallend weinig onweer plaatsvond in de Benelux. In een normale maand juli komt het in Ukkel ongeveer zo’n 13 keer tot onweer. Tijdens de afgelopen maand was dat slechts 3 maal het geval. Daarmee is een nieuw absoluut record gevestigd. Nog nooit eerder kregen we in juli zo weinig onweer als dit jaar.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken