21 juli 2020 - 4 min. lezen 149 reacties

Krijgen we voor de eerste keer sinds 2011 geen tropische dag in juli? Daar ziet het steeds maar naar uit. De weergoden schotelen ons deze maand normaal weer voor op ons bord, zonder echte uitschieters. Op tijd en stond valt er een bui en we krijgen geen echte hoogvliegers wat de temperaturen betreft. Het weerpatroon verandert ook de komende dagen weinig met genoeg invloed van de Atlantische Oceaan om de echte hitte in het zuiden te houden. Echt zomerweer blijft voorlopig uit.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Zomerweer in het zuiden

Geen hoogvliegers wat betreft de temperaturen in juli dit jaar. De kaap van 25°C werd afgelopen vrijdag pas voor de eerste keer overschreden. Het lijkt wel of we nu de compensatie moeten betalen voor het vroege zomerweer in april en mei. Maar evenwel mogen we zeker niet klagen. Juli 2020 verloopt vrij normaal met af en toe wat regen (goed voor de natuur!) en “normale” temperaturen. De extreme droogte die zich tijdens het afgelopen voorjaar had opgebouwd is ondertussen afgenomen, maar nog niet opgelost.

In principe moeten we eens blij zijn dat het ene na het andere record bij ons eens niet sneuvelt …

De echte hitte, en dan spreken we over 35-40°C, focust zich op het zuiden van Europa. Daar heeft de zon nog net dat tikkeltje meer kracht en heerst de hogedruk als keizer over de droge bodems. Temperaturen tot 42°C, zoals op maandag 20 juli, zijn in Spanje geen uitzondering meer.

Ook in Turkije wordt de kaap van 35°C vlot overschreden. En ondertussen woeden er al weer meer dan 30 bosbranden in Griekenland. Nee, het is geen hoogzomer in de Benelux, maar wel langs de Middellandse Zee.

Atlantische Oceaan is aanwezig

Met een noordenwind (gisteren en vandaag) en een westenwind (de volgende dagen) blijft de Atlantische Oceaan een duidelijke invloed hebben op ons weer. De Benelux zit geknepen tussen de hogedruk van de Azoren en zijn uitlopers en lagedruk in het noorden. Op 850 hPa variëren de temperaturen rond 5-10°C. In dit jaargetij mogen we daar een vijftiental graden bijtellen, waardoor we uitkomen bij een typische 22-24°C. Af en toe wat warmer…af en toe wat frisser, maar zonder echte uitschieters.

Op de scheidingslijn tussen lagedruk en hogedruk domineert gematigde lucht de Benelux.

Regenzones houden zich voorlopig gedeisd, maar zouden zich tegen vrijdag en het weekend wat meer komen moeien. De liefhebbers van stabiele cumuli zullen dus vooral de volgende dagen hun hart moeten ophalen, terwijl de liefhebbers van buien en gedruppel naar het weekend moeten kijken. Wie weet is er zaterdag of zondag wel een donderslag mogelijk wanneer een diffluente trog over de Benelux passeert en voor een beetje onstabiliteit zorgt.

Tendens oogt warmer

Tegen het einde van juli en het begin van augustus lijkt de lagedruk een meer noordelijke positie te kiezen. Dat kan gunstig uitpakken voor de Benelux wanneer de hogedruk ver genoeg kan doorschuiven naar het oosten. ECMWF schetst nu zo’n scenario waarbij de temperaturen mogelijk de zomerse kaap van 25°C gaan benaderen en overschrijden. Echter, de mogelijkheid tot een stagnatie van de vordering van het hogedrukgebied behoort ook tot de opties, waarbij we opnieuw verzeilen in een meer westelijke tot noordwestelijke luchtstroming en bijhorende koelere maxima. Volop zomerweer blijft voorlopig uit maar de variant die we kennen als Belgisch of Nederlands zomerweer is ook niet slecht …

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken