29 juli 2020 - 5 min. lezen
164 reacties 164

Wie houdt van dynamiek in het weerbeeld zit goed in de Benelux. Er nadert een tropisch scenario met op vrijdag 31 juli 2020 hitte in de Benelux gevolgd door lokaal fel onweer. De hoogste kansen op hevige buien situeren zich momenteel boven België en voornamelijk rond de regio van de Frans-Belgische grens. Daar kunnen onder de juiste omstandigheden buien tot ontwikkeling komen met hagel en windstoten. In dit weerbericht bespreken we de onweerskansen voor de komende dagen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Tijdelijk hitte-kanon op vrijdag

Een vergelijking maken met het weerbeeld van exact een jaar geleden zou net iets te ver gaan, maar toch ziet de weersituatie er vrij gelijkaardig uit. We hebben komende 48-72 uur een lagedrukgebied ten westen van Europa en er vloeit (sub)tropische lucht vanuit Spanje richting het noorden. Deze tong gevuld met warme lucht komt vrijdag over de Benelux te liggen met op veel plaatsen in België kwikstanden tot 35°C. Ook in het zuiden van Nederland is hitte niet uitgesloten met een lokale 35°C. Hierdoor voelen we ons meteen weer in het zuiden van Europa en dat gaan we volgens de laatste weersverwachting cash betalen in felle buien met onweer.

  • Registreer de maxima in je eigen tuin met een handig en kwalitatief weerstation. De Alecto WS-5500 is een prima toestel!🌡️
Amerikaans weermodel berekent op veel plaatsen tropische temperaturen.
Het Duits weermodel ICON gaat nog een stap verder en berekent een hete 38°C in de regio’s langs de Frans-Belgische grens. Het Frans weermodel Arpège volgt.

Onweerskansen op 31 juli 2020

Zoals bij ieder weerpraatje dienen we met aandrang te herhalen dat onweders zich erg moeilijk laten voorspellen. We nodigen jullie onderaan dit artikel uit om de weerdiscussie op te volgen met de meest recente weermodellen en weersvoorspellingen.

Om onweer te veroorzaken hebben we een aantal randvoorwaarden nodig die op groen moeten staan. Er moet eerst en vooral onstabiliteit zijn waarvan het onweer kan profiteren. Dit is een duidelijke groene check op vrijdag. Daarnaast moet de onstabiliteit ook benut worden door een trigger, of ook wel het vuurtje aan de lont genoemd. Ook aan deze parameter lijkt voldaan te worden door de rechteringang van de jetstreak.

Wanneer zijn de onweerskansen het hoogst?

Een veel gestelde vraag die we vaak krijgen wanneer er onweerskansen zijn voor België, Nederland en Luxemburg. We moeten altijd meegeven dat dit nooit exact te bepalen valt. We geven bij NoodweerBenelux eerder een kansverwachting met een tijdsvak waarin de kansen op onweer het hoogst zijn. Voor deze weersverwachting is dat niet anders.

In de laatste nieuwe weermodellen zien we een tijdsvak naar voor komen tussen 18:00 en 23:00 voor de gebieden in het zuidwesten van België. Hoe noordelijker we gaan, hoe later de onweersbuien kunnen ontstaan en hoe minder organisatie ze zullen vertonen. Concreet wil dit zeggen dat de kans op felle buien snel daalt richting het noorden van de Benelux. In het 2e deel van de nacht wijzigt de situatie een stuk en neemt ook de kans op een onweer toe voor de rest van België en delen van Nederland.

Is er kans op hagel en windstoten?

Er is dankzij de hoge temperatuur een stevige hoeveelheid onstabiliteit beschikbaar. We noemen dit CAPE. Daarnaast is er ook windschering in mindere mate aanwezig die de CAPE een stukje kan helpen om benut te worden. Hierdoor profiteren onweersbuien van een ideale omgeving om zichzelf vol te pompen met energie.

CAPE piekt tegen de avondperiode naar 2000 j/kg en dat is veel!

De CAPE wordt als het ware volledig naar zich toe gezogen. Vergelijk het met een grote stofzuiger die in een ruimte met stof plots wordt aangezet.

Er heerst op dit moment een forse onweerskans over het westen en centrum van België.
Vooral het zuidwesten van België is gevoelig voor hagel.
  • Bescherm je wagen tegen hagel! Kies voor dit klein deken. Een grote wagen? Dan is dit beter geschikt.

Welk soort onweer?

Om de kansen op schade door onweer in te schatten is het belangrijk naar de CAPE/SHEAR verhouding te kijken. Door deze 2 parameters met elkaar te koppelen krijgen we een handig overzicht over welk type onweer er kan ontstaan. Het spreekt voor zich dat een grote hoeveelheid CAPE x SHEAR zorgt voor potentieel gevaarlijker onweer dan een lage verhouding.

Soort onweer dat een grote kans maakt om te ontstaan op vrijdag

Weermodellen zitten nu op de wip met de berekening en geven, naargelang het weermodel, een betrekkelijk grote kans op een onweercomplex dat vanuit Frankrijk naar het noorden trekt. De gebieden langs de Frans-Belgische grens krijgen deze buien het eerst over zich heen, waardoor de kans op wateroverlast, hagel en windstoten initieel hoger is. Er zijn ook weermodellen die geen MCS berekenen, maar een squall line. Dit is een opgelijnde versie van onweersbuien en deze gaan regelmatig gepaard met felle windstoten en stormschade. Zeker iets om op te volgen dus!

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken