24 november 2012 - 3 min. lezen 4 reacties

Dat de atmosfeer voortdurend in beweging is, wordt ook vandaag opnieuw bewezen. In ons weerbericht 24 november haalden we het al kort even aan, er staat een storm op het programma voor de Lage Landen. De satellietbeelden tonen de ontwikkeling boven de Atlantische Oceaan al mooi aan. Ik heb voor de duidelijkheid de zone van interesse in het rood omcirkeld. Het gebied met stormpotentie heeft de letter ‘L’ gekregen.

depressie met windstoten

We zien duidelijk dat de depressie zuidwestelijke winden genereert en onder invloed van een strakke jetstream op 300 hPa aan kracht wint. Vanavond en vannacht ontwikkelt het systeem zich verder en kan er (tijdelijke) een warme kern ontstaan (eigenschap tropische cycloon). In hoeverre de windstoten en lagedruk daarvan gaan profiteren is tot op dit moment nog niet te zeggen.

Zuidwesterstorm vooral voor de kust

In ons onderstaand waarschuwingskaartje ziet u dat de kust van België code rood heeft meegekregen. De weerdata van het Amerikaanse weermodel voorziet namelijk windstoten die kunnen pieken richting 90, lokaal 100 km/h in die omgeving. Terwijl de depressie verder naar het noorden opstoomt diept ze nog een beetje uit en vooral het noordwesten van Nederland moeten we toch wel een oogje in het zeil houden. De windstoten kunnen aldaar pieken richting 100, lokaal 115 km/h (volgens experimentele data).

stormveld zondag november

Boven de Noordzee gaat een Zuidwesterstorm komen te staan die rond het middaguur een full force kan aannemen van zo’n 9 tot 10 Beaufort ! Enkele onzekerheden in de setting zijn de positie van het stormveld en de exacte uitdieping van het hele systeem. Ook moeten we aandacht besteden aan de verticale uitwisseling en de neerslag.

Als de atmosfeer in de zone van het stormveld vrij stabiel blijft, dan gaan de meeste hevige windstoten hun weg richting 10 m niet vinden. In principe blijft het dan relatief rustig in het binnenland.

Stormverwachting volgens GFS

tijdelijk 9 beaufort op noordzee

Opgelet: dit is de experimentele variant van het GFS-weermodel. De windstoten worden hier beduidend hoger berekend en tonen waarschijnlijk niet de realistische context aan. Doch is het een graadmeter voor de ernst van de situatie (noordwesten van Nederland).

De Europese variant, Hirlam berekent ook voor morgen interessante signalen wat stormkansen betreft. Tussen 04:00 en 15:00 zou de depressie met 9 Beaufort doorheen het Kanaal trekken en vooral de Belgisch-Nederlandse kust beïnvloeden. Overlast door (zeer) zware windstoten lijkt mij dus zeker niet uitgesloten.

stormverwachting volgens hirlam 9 beaufort
Een duidelijk stevig windveld op komst morgenochtend en deels nog morgen overdag.

Neerslag blijft morgen beperkt

Wat de neerslag betreft, moeten we ons morgen voor zowel België als Nederland geen zorgen maken. Diverse weermodellen berekenen bijzonder weinig neerslag en dat doet vermoeden dat de meest hevige windstoten het aardoppervlak niet gaan bereiken. Je kan het vergelijken met een auto: een supersonisch design met slechts een motor van een 10 pk (om heel extreem te zijn). Het potentieel wordt er dus niet uitgehaald.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken