12 maart 2013 - 2 min. lezen 24 reacties

En toen was iedereen in de ban van zwaar winterweer. Vorige week donderdag had NoodweerBenelux reeds laten vallen dat het maandag en dinsdag tot een heuse “sneeuwbom” kon komen in België (lees deze waarschuwing hier en hier). Met gemiddelde hoeveelheden van 10 tot lokaal 20 cm is er op dit moment een chaos in België die niet te overzien is .. Zo staat er rond 8:20 een filerecord van 1500 km !

Weerbericht 12 maart

Deze ochtend en voormiddag blijft het op de meeste plaatsen in België licht tot matig sneeuwen. Enkel aan de kust wordt het snel droger door de zuidoostwaartse progressie van het sneeuwfront. In veel provincies valt tot aan het middaguur dus nog flink wat sneeuw. Dat gaat van 5 tot lokaal 10 cm extra. De meeste neerslag voorzie ik voor Henegouwen en Namen.

De temperatuur is overal in het land uitermate negatief met gemiddeld -3°C en een sterke bries uit het noordoosten ! Hierdoor daalt de gevoelstemperatuur gemakkelijk tot -10°C of lager. Een extreem weertype in 2013.

Na de middag wordt het geleidelijk droger op de meeste plaatsen. Enkel in de zuidelijke provincies blijft het de hele dag licht tot matig sneeuwen. Het blijft vriezen en de windstoten kunnen oplopen tot 60, lokaal 70 km/h. In combinatie met de sneeuw vormt dat sneeuwduinen die het verkeer ernstig kunnen hinderen!

Deze ochtend worden bijvoorbeeld al duinen gesignaleerd van 50 cm in het zuiden van West-Vlaanderen. Deze weersituatie is bijzonder te noemen en gevaarlijk. Daarom adviseren wij u om gewoon thuis te blijven om ongevallen of fileleed te vermijden!

Vanavond en vannacht worden bitterkoud

En net als u denkt dat het met de winter gedaan is na de doortocht van de sneeuwzone. Dan komt vanavond, vannacht en de volgende 3 nachten met minima om U tegen te zeggen. Het kwik zakt na 17:00 gestaag richting matige vorst op de meeste plaatsen. Na middernacht en in combinatie met opklaringen gaat deze temperatuur helemaal onderuit! Strenge vorst tot lokaal zeer strenge vorst (-10 tot -15 graden) is bij uitstraling en een dik pak sneeuw zeker niet uitgesloten.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken