11 december 2012 - 4 min. lezen 0 reacties

Aanhoudend kwakkelweer of een verscherping van de vrieskou? In deze weersverwachting sommen we voor u de laatste nieuwe weerdata op alsook de kansen op winterweer de komende week – weken. Met een zwakke poolwervel en een negatieve NAO-index zeker de moeite waard om eens van dichterbij te bekijken.

Winterweer krijgt een deuk?!

In Vlaanderen kunnen we eigenlijk nauwelijks spreken over winterweer. Met enkele koude dagen en temperaturen onder het gemiddelde moeten we vaststellen dat de echte vrieskou ons nooit heeft kunnen bereiken eind november/begin december. Deze negatieve minima waren meer iets voor de Ardennen met sinds begin december een continu sneeuwdek van enkele centimeters. Op dit moment ligt er op sommige plaatsen meer dan 20 cm. Elders in Vlaanderen ligt er niets of een weinig sneeuw.

sneeuwaccumulatie europa
Op deze kaart is duidelijk te zien dat de sneeuwval een groot gebied in Europa in zijn macht heeft.

In de Ardennen ligt er ruim 15 cm. Merk ook de grote sneeuwhoeveelheid op in de Balkan (Oost-Europa). De aanval van de WC later deze week zal dus heel wat moeite hebben om de koude plaklaag boven het Europese continent te verwijderen. In grote delen van Europa zal die aanval gepaard gaan met flinke sneeuwval en later gladde toestanden op de weg door ijzel.

Russische Beer plooit boven Rusland

Gisteren in het artikel over de kansen op een witte kerst in 2012 kwam hij al aan het bod. De grote hoeveelheid kou boven Rusland wordt ook wel de Russische beer genoemd. Een mooi exemplaar was het hogedrukgebied dat eind januari 2012 voor flinke vrieskou zorgde in een groot deel van Centraal en West-Europa.

Diepvrieskou en sneeuwstormen brachten vele landen in problemen met vriesdoden tot gevolg. Op dit moment (december 2012) zien we dergelijke setting nog niet verschijnen, maar het moet gezegd zijn dat de zwakke poolwervel en een negatieve NAO-index enkel en alleen maar positief meewerken aan het mogelijk ijskoude vervolg van de winter 2012-2013.

Wat met een Sudden Stratospheric warming? (SSW)

Het weer wordt niet alleen op grondniveau bekeken, maar voor de winter zijn de condities hogerop de atmosfeer minstens even belangrijk. Een zogenaamde opwarming van de stratosfeer (tijdelijk en snel opkomend) kan de winterkansen voor de Benelux gevoelig de hoogte in jagen of net doen verdwijnen. Als voorbeeld neem ik eens de kaart van eind januari 2012. In bovenstaande alinea besprak ik het feit van een zeer koud slotoffensief eind die maand. Toen waren minima tot -20°C boven het sneeuwdek geen uitzondering! De motor van dat alles was een SSW.

Een plotse warmte-opstoot op 10 hPa. Het zaakje ging als dusdanig blokkeren boven de Atlantische Oceaan en boven het noorden van Rusland dat de poort naar Koning Winter 100 % openstond.

ssw weather 2010
Een sterke opwarming met temperaturen op 10 hPa (30 km verticaal). De winter ging een agressieve eindspurt inzetten met diepvrieskou.

Winterupdate december 2012

Als we de stratosfeer er vandaag even bijnemen, dat zal u van een kale reis terugkeren. We zien in de verste verte geen SSW, maar er gloort hoop aan het einde van de horizon. Matt Hugo twitterde deze avond een hoopvolle kaart met een mogelijke aanzet tot een SSW medio / eind december. In principe zou dat dan later kunnen resulteren in een soort ‘blocking’ toestand zoals in 2010.

geen stratosferische opwarming
In vergelijking met de eerste foto een immens verschil in zowel de grootte van de koudepoel als de intensiteit ervan.

De winter van 2012-2013 lijkt voorlopig dus nog te slapen. Kijken we echter naar de langetermijn (op deze hoogte) dan zien we een geleidelijke opwarming op 10 en 30 hPa. Dat zou de aanzet kunnen vormen voor een verandering aldaar.

winterupdate december matt hugo

Als u enige kennis bezit over het klimaat/de weerkunde moet de uitleg naadloos te begrijpen zijn. Voor diegene die weinig notie hebben, een samenvatting: als de warmte (geel-oranje zone) zich kan doorzetten in de stratosfeer. Dan is een geblokkeerde situatie dichterbij dan een zonaal regime met regelmatig neerslagzones en maritieme lucht.

Bron kaartjes: meteociel.fr en netweather.tv

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken